A Fidesz Európai Néppárt-frakcióból való távozása valami sikeres új kezdete lehet

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. január 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) fogadja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőit Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. január 11-én. Az évindító egyeztetésen az Európa előtt álló legfontosabb kihívásokról volt szó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Beigazolódott, amit korábban megjósoltunk: az Európai Néppárt elbukott - írja az Alapjogokért Központ közösségi oldalán. 
Vágólapra másolva!

Szánthó Miklós, a jogi elemző- és kutatóintézet igazgatója már a tavaly év eleji írásaiban (ide és ide kattintva olvasható) bemutatta az Európai Néppárt eszmei talajvesztettségét. Akkor még csak egy „esetleges" kilépésről írt. Egy évvel később azonban, azaz ma, a Fidesz kilépett a Néppárt frakciójából.

Szánthó Miklós két korábbi megállapítása a Fidesz mostani döntésével kapcsolatban:

  • A "keresztyéniesen humanista", egykori önmagával is egyre gyengébb kapcsolódással bíró Európai Néppárt valóban nem az, ami volt, és pláne nem az, aminek kellene lennie.
  • A Fidesz esetleges távozása az Európai Néppárt számára valóban a vég, a Fidesznek pedig valami sikeres új kezdete lehet.