Bíró elé állítják a mátyusi polgármesteri hivatal és könyvtár gyújtogatóit

tűz után a mátyusi könyvtár épülete
tűz után a mátyusi könyvtár épülete
Vágólapra másolva!
Több rendbeli lopással vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a két fiatalt, akik a vád szerint nemcsak ellopták a számítógépeket az egyik szabolcsi településen lévő önkormányzattól, hanem még fel is gyújtották a polgármesteri hivatal épületét és a könyvtárat.
Vágólapra másolva!

Egy 20 éves férfi tavaly júliusban rávette 16 éves ismerősét arra, hogy betörjön vele az egyik szabolcsi község polgármesteri hivatalába és lopjon. Az egyik nyári hajnalban fél öt körül megjelentek a hivatalnál. Berúgták a bejárati ajtót és számítógépeket, valamint más számítástechnikai eszközöket loptak. Emellett a polgármester reprezentációs italait is magukkal vitték.

Azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntessék, a felnőtt férfi öngyújtóval tüzet gyújtott az egyik irodában, ami átterjedt az épület több helyiségére.

a tűz után a mátyusi könyvtár épülete Forrás: Magyarország Ügyészsége

Egy órával ezután a két betörő feltörte az önkormányzat közelben lévő könyvtárat, ahonnan számítógépeket vittek magukkal. A férfi a könyvtárban is tüzet gyújtott.

Elégett 937 db könyv és a berendezési tárgyak is.

ezt a számítógépet megtalálták a rendőrök Forrás: Magyarország Ügyészsége

A számítógépeket a vádlottak egy farakás közé rejtették, azokat a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaadta.

A könyvtárban több mint két millió forint kár, a polgármesteri hivatal épületében három millió forint kár keletkezett a tűz miatt.

A letartóztatás alatt álló vádlottakat az ügyészség összesen öt rendbeli lopással vádolja. A felnőttet pedig iskorú veszélyeztetésével is, mivel rávette a tizennyolcadik életévét be nem töltött társát a lopásra. Az ügyészek indítványozták, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek és nem kérik a tárgyalást, a felnőttet három év börtönre, fiatalkorú társát pedig két év hat hónap javítóintézeti nevelésre ítélje a bíró. Az eljárás a Vásárosnaményi Járásbíróságon folytatódik.