Több rendbeli lopással vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a két fiatalt, akik a vád szerint nemcsak ellopták a számítógépeket az egyik szabolcsi településen lévő önkormányzattól, hanem még fel is gyújtották a polgármesteri hivatal épületét és a könyvtárat.

Egy 20 éves férfi tavaly júliusban rávette 16 éves ismerősét arra, hogy betörjön vele az egyik szabolcsi község polgármesteri hivatalába és lopjon. Az egyik nyári hajnalban fél öt körül megjelentek a hivatalnál. Berúgták a bejárati ajtót és számítógépeket, valamint más számítástechnikai eszközöket loptak. Emellett a polgármester reprezentációs italait is magukkal vitték.

Azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntessék, a felnőtt férfi öngyújtóval tüzet gyújtott az egyik irodában, ami átterjedt az épület több helyiségére.

a tűz után a mátyusi könyvtár épületeForrás: Magyarország Ügyészsége

Egy órával ezután a két betörő feltörte az önkormányzat közelben lévő könyvtárat, ahonnan számítógépeket vittek magukkal. A férfi a könyvtárban is tüzet gyújtott.

Elégett 937 db könyv és a berendezési tárgyak is.

ezt a számítógépet megtalálták a rendőrökForrás: Magyarország Ügyészsége

A számítógépeket a vádlottak egy farakás közé rejtették, azokat a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaadta. A könyvtárban több mint két millió forint kár, a polgármesteri hivatal épületében három millió forint kár keletkezett a tűz miatt.

A letartóztatás alatt álló vádlottakat az ügyészség összesen öt rendbeli lopással vádolja.  A felnőttet pedig iskorú veszélyeztetésével is, mivel rávette a tizennyolcadik életévét be nem töltött társát a lopásra. Az ügyészek indítványozták, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek és nem kérik a tárgyalást, a felnőttet három év börtönre, fiatalkorú társát pedig két év hat hónap javítóintézeti nevelésre ítélje a bíró. Az eljárás a Vásárosnaményi Járásbíróságon folytatódik.