Civilek kérik Niedermüller Pétertől: keressen másik ügyvédi irodát Czeglédy Csaba helyett

Vágólapra másolva!
Amíg nem tisztázza magát Czeglédy Csaba a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás vádja alól, szerencsés lenne, ha Niedermüller Péter polgármester egy másik ügyvédi irodát keresne az önkormányzat jogi teendőinek ellátására - ezt kérte Garai Dóra, az Élhetőbb Erzsébetváros civil képviselője a Gyurcsány-párti városvezetőtől. 
Vágólapra másolva!

"Tavaly ilyenkor, mikor kifakadtam, hogy a kerületvezetésnek nem kellene Czeglédyvel szerződést kötnie, a sok egyetértés mellett sok támadást is kaptam" - emlékezett vissza a civil politikus az egyik erzsébetvárosi facebookos csoportban, hogy annak idején a baloldali politikus-ügyvéd bírálatáért támadták.

Civil kritika

Most azonban úgy látja, azzal, hogy a baloldali vezetésű önkormányzat abszolút túlerővel elfogadta a költségvetést, megjelentek a kritikus hangok."Nos, jelzem, hogy Czeglédyre azért bőven jutott. Sőt, ha ugyanennyit kap az ügyvédi irodája a teljes ciklus alatt, az a következő négy évre előrevetítve durván százmillióval lesz több, mint amit a Fidesz a teljes előző ciklusban ügyvédi irodáknak fizetett" - számolta ki Garai Dóra.

A politikus erősen bírálta a baloldali városvezetést: szerinte a képviselők egy kész verziót kaptak, nem volt beleszólási lehetőségük a jövő évi költségvetés meghatározásába. Szerinte szükség lett volna az elfogadását megelőzően költségvetés-egyeztető tárgyalásokra. Majd írása végén Czeglédyre visszatérve azt írta, hogy

Mint ismert, Niedermüller Péter az önkormányzati választás óta négy alkalommal kötött megbízási szerződést Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával. Legutóbb az idei év elején: a kerület hivatalos oldalán elérhető adatok szerint 46 245 780 forintot fizet(het) ki a DK-s politikus jogi csapatának. Számításaink szerint másfél év alatt több mint 90 millió forint vándorolt az erzsébetvárosi önkormányzattól a korábban jogerősen elítélt ügyvédhez.

A civileknél is betelt a pohár: Garai Dóra erzsébetvárosi képviselő élesen bírálta Niedermüller Péter polgármestert, amiért büntetőügye ellenére foglalkoztatja Czeglédy Csabát Forrás: Origo

Garai egy korábban közzétett, témába vágó írásában végigvette, hogy mi jönne ki az eltűnt 6,2 milliárd forintból. Majd kérdéseket tett fel az ügy kapcsán: "abban az esetben, ha a vádak megállnak, és Czeglédyt letöltendő börtönbüntetésre ítélik, gyakorol majd vajon a jelenlegi kerületvezetés önvizsgálatot, vagy elismeri a hibát, hogy talán nem egy bűnöző ügyvédi irodájára kellett volna bízni Erzsébetvárost? Hallhatunk majd nyilvános bocsánatkérést? Felbontja vajon a polgármester ezeket a szerződéseket, amelyek az 5 éves ciklusra előrevetítve 110 millió forinttal többe fognak kerülni, mint az előző fideszes vezetés szerződései?"

Elindult a Czeglédy-per

Garai annak kapcsán írt, hogy múlt héten újra megkezdődött Czeglédy büntetőügyének tárgyalása. Az ügyészség azzal vádolja az általa irányított Human Operator Zrt. körüli céghálót, hogy egy olyan számlázási láncolatot alakított ki, amivel el akarta kerülni a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő adók fizetését, míg végül a hálózat végén található Czeglédy-cég jogosulatlanul igényelte vissza az áfát.

A vádhatóság összesítése szerint a módszerrel több mint hatmilliárd forinttal károsították meg az államot, nem mellesleg, több tucat diáknak, nyugdíjasnak nem fizették ki a bérét. Az ügynek eredetileg huszonhárom vádlottja volt, ami jól mutatja, hogy egy kiterjedt, nagy létszámú csoportot működtetett a DK-s politikus.