Európában már harmadik hete emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, a Balkánon és Közép-Európában különösen aggasztó a járványhelyzet - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális veszélyhelyzeti vezetője csütörtökön.

Különösen aggasztó a járványhelyzet a Balkánon, valamint több másik közép-európai országban - mondta Catherine Smallwood, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok és a kórházban ápolt fertőzöttek száma itt az egyik legmagasabb a világon jelenleg.

A WHO európai irodáját vezető Hans Kluge kiemelte: a növekvő számok jól mutatják az egészségügyi óvintézkedések fenntartásának szükségességét.Figyelmeztetett továbbá, hogy több olyan országban, amelyek kezdetben viszonylag jól ellenőrzésük alatt tartották a vírus terjedését, az utóbbi időben rendkívül magas fertőzöttségi adatok tapasztalhatók, emelkedik a kórházban ápolt betegek és a halálos áldozatok száma is.

Az AstraZeneca oltóanyag alkalmazásának messze több az előnye, mint a hátránya. (A kép illusztráció.)Forrás: Anadolu Agency via AFP/Stringer

Kluge érintette az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájának kérdését is, miután annak használatát korábban több országban felfüggesztették. Aláhúzta, hogy ezen oltóanyag alkalmazásának messze több az előnye, mint a hátránya, ezért a további használatát javasolják.Az európai térséghez tartozó 53 országban már csaknem 42 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a számok már harmadik egymást követő hete nőnek - tudatta az Egészségügyi Világszervezet.

Az elmúlt hét napban több mint 21 ezer halálos áldozatot követelt a betegség a kontinensen.