Hányféle vírusvariáns van jelen Magyarországon?

koronavírus, Budapest, járvány, posta, maszk
Vágólapra másolva!
Az eddig regisztrált idősek fele már be van oltva, az AstraZeneca vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség szerint teljesen veszélytelen, és a jótékony hatása messze meghaladja a kockázatokat - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Gál Kristóf rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy semmilyen gyűlést nem lehet szervezni, és részt venni azon.
Vágólapra másolva!

Mint azt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel bejelentette, a hatályban lévő intézkedéseket további egy hétre meghosszabbítják – mondta Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője. Hozzátette, mivel a járvány harmadik, felszálló ágában vagyunk, mindenkit arra kérnek, tartsák be a szabályokat.

Továbbra sem lehet semmilyen gyűlést szervezni.

A rendőrség információi szerint országos gyűlést szerveznek egyesek - tette hozzá. Mindenkit arra kértek, hogy ne vegyen részt semmilyen gyűlésen. A rendőrség következetesen érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak.

Csütörtökön egy Somogy megyei presszó hat hónapos bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Összesen 379 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és 559-en nem viseltek maszkot - tette hozzá.

Továbbra sem szabad gyűlést szervezni, és azon részt venni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jól halad az oltások beadása

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy az új vírusfertőzöttek száma 10 759, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. Meghalt 213, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 17 841 főre emelkedett.

10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. „Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán" – mondta Galgóczi Ágnes.

Galgóczi Ágnes arról beszélt, hogy nagyon gyorsan terjed a fertőzés. Az NNK főosztályvezetője elmondta, hogy az eddig regisztrált idősek fele már be van oltva. Az AstraZeneca vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség szerint teljesen veszélytelen, és a jótékony hatása messze meghaladja a kockázatokat - tette hozzá.

Elmondta, hogy

még mindig korlátozott számban érkeznek a vakcinák Magyarországra, ennek ellenére mindenkit arra kért, hogy regisztráljon az oltásra, hogy ha majd megérkezik a vakcina, minél hamarabb megkaphassák azt.

Galgóczi elmondta, hogy többféle vírusvariáns van jelen Magyarországon.

- tette hozzá. A Janssen vakcinája április második felében érkezhet.