Amerikai jogsegélyt kért az ügyészség, hogy megtudja, ki áll az Ördög ügyvédje szervere mögött

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség a Pesti Srácok megkeresésére megerősítette, hogy az "Ördög Ügyvédje" ügyében, amelyben személyes adatokkal való visszaélés miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda, nemcsak a svájci, hanem az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi hatóságaihoz is jogsegélykérelemmel fordultak. A portál úgy tudja, ennek oka az, hogy az Ördög Ügyvédje blog tárhelyének felkutatása és a finanszírozott hirdetések kapcsán a pénz útja vezette a nyomozókat az USA-ba, illetve Svájcba. Most amerikai jogsegélyt kért az ügyészség, hogy megtudja, ki áll az Ördög ügyvédje szervere mögött.
Vágólapra másolva!

A Pesti Srácok cikkében kiemelte, két oka van annak, hogy közel két év után ismét az Ördög ügyvédjéről beszélünk.

Czeglédynek szerepe volt a lejárató kampányban?

Az egyik, hogy egy év hallgatás után új bejegyzés jelent meg az oldalon, amiben a blog szokás szerint kormánypárti politikusokat fenyegetett meg.

A másik az, hogy a Pesti Srácok szerint könnyen lehet, Czeglédy Csabának valamilyen szerepe van az ügyben. A portál szerint ezt mutatja, hogy a hatóságok néhány napja társtettesként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg a baloldali politikus-ügyvédet abban a büntetőeljárásban, amely az egyik érintett zsarolás miatt tett feljelentése miatt van folyamatban a Nemzeti Nyomozó Irodánál, a Fővárosi Főügyészség felügyeletével.

Mint írják, Czeglédy maga hozta nyilvánosságra kihallgatási jegyzőkönyvének részletét, amiből kitűnik, hogy azzal gyanúsítják,

a nevére kiállított hitelkártyával fizették az Ördög Ügyvédje Facebook-oldal tartalmait.

Mint az köztudott, a hivatalos oldal tartalmait, bejegyzéseit csak és kizárólag olyan személy tudja hirdetni a "Bejegyzés kiemelése" gombbal, aki annak az oldalnak a jogkörökkel felruházott adminisztrátora. A hirdetések feltétele, hogy az oldalon el kell menteni egy bankkártya vagy hitelkártya adatait, amire az elköltött összegeket ráterhelik. A nyomozók szerint az Ördög Ügyvédje oldal esetében egy Czeglédy Csabához köthető hitelkártyáról intézték a hirdetéseket.

Az ügyészség vizsgálja Czeglédy Csaba szerepét az Ördög ügyvédje körüli ügyben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Megerősített információk

Korábban a Pesti Srácok írta meg azt is, hogy az Ördög Ügyvédjének bejegyzéseit H. Csaba hirdette. Ez egyébként a Facebook átláthatósági oldalán könnyedén kikereshető adat. A transzparencia oldal azt is megmutatja, hogy egy adott hirdető mit hirdetett még. Így azt is lehetett látni, hogy ez a bizonyos H. Csaba nevű profil a szombathelyi fideszes polgármesterjelölt lejáratására létrehozott oldal posztjait is hirdette.

H. Csaba után sem kellett nagyon kutakodni, hiszen ott van a közösségi oldalon Czeglédy ismerősei között, és személyesen ott volt az önkormányzati választás után a szombathelyi cigány önkormányzatnál rendezett bulin, ahol ölelkezve, összeborulva ünnepelték Czeglédy győzelmét, azaz mandátumszerzését a szombathelyi közgyűlésben - jegyzi meg a portál. Amit csak a Facebook gazdái látnak és kellett vélhetően kiadjanak a nyomozó hatóságoknak az ügyben indult büntetőeljárás keretében benyújtott adatigénylésre, a bankkártya, hitelkártya, amivel a lejárató kampányt folyamatosan fizették. Az oknyomozó portál megtudta, hogy

svájci bankszámlához tartozó hitelkártyáról lehet szó, ezért élt jogsegélykérelemmel a Fővárosi Főügyészség a svájci igazságügyi hatóságoknál. És nemcsak ott, hanem az Egyesült Államokban is.

A lap szerint ez utóbbira azért volt szükség, mert az Ördög Ügyvédje nemcsak utaztatott IP cím és úgynevezett VPN rendszer mögé bújt el, hanem a lejárató anyagokat egy amerikai szerveren helyezte el.

Éppen ezért megkeresték a Fővárosi Főügyészséget, akik azt írták, hogy a kérdezett ügyben a Fővárosi Főügyészség valóban élt jogsegélykérelemmel az Amerikai Egyesült Államok és Svájc igazságügyi hatóságai felé. Ezzel kapcsolatban azonban további tájékoztatást nem állt módjukban adni.