Kiselefánt született a budapesti állatkertben - videó

kiselefánt születés budapesti állatkert
Vágólapra másolva!
Kiselefánt született szombaton hajnalban a budapesti állatkertben. A kicsi körülbelül nyolcvan kilogrammot nyomhat, a szülés után nem sokkal sikeresen lábra állt és táplálkozni kezdett.
Vágólapra másolva!

Szombaton hajnalban megszületett a várva várt kiselefánt - olvasható a Fővárosi Állat és Növénykert keddi közleményében. Mint írják, az ellést tavaszra, éspedig tavasz közepére lehetett várni, de mivel a születés várható időpontját ennél pontosabban nem lehetett előre meghatározni, így már március közepe óta folyamatos ügyeletet tartottak az intézmény munkatársai az elefántoknál.

A kiselefánt végül április 24-én hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra.

80 kilóra becsülik a súlyát

A „szülőszobában" elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, így a felvételeket a nagyközönség is láthatja.

– A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről – írja az állatkert közleménye.

Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt,

az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. A kicsi súlyát pontosan nem lehet lemérni, de az állatkert munkatársai t nagyjából 80 kilogrammosra becsülik.

Tapasztalt szülőnek számít az anyuka

A közleményben emlékezetnek, hogy az anyuka, Angele 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre.

Assam, az apa 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben, ahonnan 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan pedig 2009. október 28-án Budapestre költözött.

A párnak már kétszer is születettek utódaik,

2013-ban és 2017-ben, így az anyuka már igen tapasztalt szülőnek számít.