Vágólapra másolva!
A napokban ismét beszédtéma lett, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szinte alig rendelkezik nyelvtudással. A kérdés azért is aktuális, mert sajtóértesülések szerint Karácsony vasárnap készül bejelenteni, hogy indul az előválasztáson a miniszterelnök-jelölti posztért. 1990 óta nem volt olyan választott miniszterelnöke Magyarországnak, aki ne beszélt volna jól egy vagy több idegen nyelvet.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely másodszorra lehet úgy miniszterelnök-jelöltje Magyarországnak, hogy alig vagy egyáltalán nem beszél nyelveket, ilyenre 1990 óta még nem volt példa. Budapest főpolgármestere – aki a Magyar Nemzet információi szerint vasárnap, korábbi cáfolatai ellenére mégis bejelentheti a baloldali miniszterelnök-jelölt előválasztáson való indulását – legutóbbi Facebook-posztjában arról értekezett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém". A főpolgármester nyelvtudásbeli hiányossága nem újdonság: korábban a Direkt36 baloldali hírportál írt arról, hogy

Karácsony Gergely egyetlen nyelven sem beszél Forrás: Origo

Magabiztos nyelvtudás

Korábban akár baloldali, akár jobboldali kabinet vezette az országot, a kormány első embere mindig magabiztos nyelvtudással rendelkezett legalább egy nyelvből. Antall József (1990–1993) kitűnően beszélt németül, számos tanulmánya jelent meg ezen a nyelven, és

amikor Helmut Kohl kancellárral találkozott 1990 májusában, akkor sem volt szüksége tolmácsra.

Boross Péter (1993–1994) miniszterelnök nyelvtudásáról nem találtunk megbízható adatot, igaz, ő nem választás útján nyerte el ezt a tisztséget, hanem mert elődje meghalt.

Horn Gyula (1994–1998) diplomataként számos nyelvet megtanult, saját bevallása szerint oroszul értett és beszélt a legjobban, de elboldogult a szláv nyelvekkel, a némettel és az angollal is. Horn hivatalos eseményekre azonban sosem járt tolmács nélkül, és amikor erről kérdezte a Képes 7 újságírója 1989-ben, akkor azzal indokolt: „Ha valami nagy félreértés van, akkor a tolmácsra lehet kenni az egészet."

Orbán Viktor (1998–2002; 2010– ) kitűnően beszél angolul, a kormányfő sokat dolgozott nyelvtudásának kiszélesítésén, és az elmúlt években számos alkalommal láthatta a közvélemény, hogy nemcsak tárgyalni képes ezen a nyelven, hanem akár sajtótájékoztatókat is tart.

Medgyessy Péter (2002–2004) folyékonyan beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul. Gyurcsány Ferenc (2004–2009) a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nél tanult meg angolul, nyelvtudását nem félt megcsillogtatni a nagyközönség előtt sem például akkor, amikor 2012-ben pár napra beköltözött a miskolci Avas lakótelepre. A Marcsinák családnál vendégeskedve, a kamerák kereszttüzében kérdezte meg a családban a nagyobbik lánytól hamisítatlan kelet-európai akcentussal, hogy „You could continue the conversation in English also?". Utódja, Bajnai Gordon (2009–2010) kiválóan beszél angolul.

A baloldal lebontaná az országot védő kerítést

Karácsony nemrég tolmács segítségével nyilatkozott az Economist című angol nyelvű lapnak, a cikk elsősorban azért kapott nagy visszhangot, mert a főpolgármester azt találta mondani, hogy a kettejük közti különbség abban mutatkozik meg, hogy míg ő vékony és magas, addig Orbán Viktor kormányfő „alacsony és kövér". Később Karácsony elnézést kért a megjegyzésért.

Az Economist a cikkhez egy karikatúrát is mellékelt, amelyben Orbán Viktor egy betontömb tetején áll, amelyet Karácsony egy légkalapáccsal igyekszik lebontani.

A betontalapzat egy szögesdrótos kerítéssel van körülvéve, amelyet a rajz sugalmazása szerint a főpolgármester átvágott.

Korábban a kormány számos alkalommal hívta fel arra a figyelmet, hogy egy esetleges baloldali választási győzelem nyomán lebontanák a migrációs válság kivédésére szolgáló határkerítést. A baloldal számtalanszor rágalomnak nevezte ezeket az állításokat, miközben pontosan vissza lehet idézni, hogy politikusaik mikor nyilatkoztak a kerítés lebontásáról.