Kónya Imre: Jogellenesen semmisítené meg a kétharmados törvényeket a baloldal

Kis János, SZDSZ, 1990
1990. Magyarország, Budapest V. Mérleg utca 9., az SZDSZ székháza, sajtótájékoztató az önkormányzati választások eredményének kihirdetése után. A felvétel 1990 október 14-én készült. Középen Kis János, balra Sárdi Anna. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán
Vágólapra másolva!
Kis János, az SZDSZ volt elnöke egy korábbi cikkben a jogállam határait feszegető megoldásokat javasolt az alaptörvény ellen. Gulyás Gergely korábban súlyos bűncselekménynek nevezte, ha valaki alkotmányos többség nélkül változtatja meg az alaptörvényt. Most Kónya Imre, az MDF volt frakcióvezetője, majd a Boross-kormány belügyminisztere reagált az SZDSZ volt elnökének terveire. 
Vágólapra másolva!

Számos baloldali politikus és közéleti szereplő szerint az Alaptörvény és a teljes jogrendszer megváltoztatására van szükség, még abban az esetben is, ha jövőre nem szerzik meg az ehhez szükséges kétharmados többséget.

A napokban Kis János filozófus, az SZDSZ egykori elnöke beszélt arról, hogy milyen lehetőségei lennének az alkotmányozásra a baloldalnak, a kellő többség híján.

Kis szerint egy semmisségi törvény elfogadásával a sarkalatos törvényeket hatályon kívül helyezhetne egy baloldali többségű, de kétharmaddal nem rendelkező parlament. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta, egy jogász ilyet nem mondhat, mivel ez képtelenség.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta:

Kónya Imre: Mi is az az elsöprő erejű tömegmozgalom?

Szomorú, hogy bő három évtizeddel ezután a rendszerváltás során elévülhetetlen érdemeket szerző Kis János jogi csűrés-csavarással próbálja megindokolni, hogy a választásokon reményei szerint győztes koalíciónak miért is szabad, sőt szükséges megszegnie a törvény - írta Kónya Imre Kis János felvetéseire a Mandineren. Az MDF volt frakcióvezetője szerint, ha a Kis által vágyott „elsöprő erejű népmozgalom" valóban megszületik, miért kell kormányzati pozícióból jogi csűrés-csavarással, „semmisségi törvénnyel" a jogrendet felforgatni, s miért nem lehet egy új választáson a „népmozgalomra" támaszkodva a kétharmados többséget megszerezni?

Kis János (középen) több fontos kérdést nem tett fel Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán

Vagy az elsöprő erő nem a szavazati többségben jelenik meg, hanem valami másban? Vajon miben? Csak nem az ellenfél szavazói ellen feltüzelt tömeg lenne ez az „elsöprő erejű népmozgalom?" – tette fel a kérdést Kónya.