Szállítmányozás vagy fuvarozás? Jó, ha tudod a különbséget

Vágólapra másolva!
A logisztika azokat a folyamatokat foglalja magába, amely során a nyersanyagok, a késztermékek a rendeltetési helyükre jutnak el. A fuvarozás és a szállítmányozás mind a logisztika részét képezik. A mindennapi élet működéséhez elengedhetetlen, hogy gördülékenyen haladjanak a logisztikai folyamatok. Hiszen a boltok polcaira is a logisztika segítségével jutnak el a termékek.
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Te is beleláthatsz közvetlenül a szállítmányozási folyamatokba, amikor nyomon követed a termék útját egy internetes megrendelés során. Amikor költözésre kerül sor és fuvarozó céget bízol meg, akkor is logisztikai folyamatok sorozata biztosítja a bútoraid biztonságos szállítását.

Mi a különbség a fuvarozás és szállítmányozás között?

A szállítmányozás során a tervezési folyamatok történnek, hogy a termék a lehető leggyorsabban és legköltséghatékonyabban érkezzen meg a rendeltetési helyére. Ebben az esetben nem történik árumozgatás, ez a munkafolyamat a fuvarozás során történik.

A szállítmányozó szakember (speditőr) feladata a tervezés. Annak érdekében, hogy a nyersanyag, a késztermék az adott földrajzi pontból eljusson a rendeltetési helyére, vagy egy elosztó raktárba. A tervezés során figyelembe kell vennie az áru minőségét, hogy igényel-e speciális szállítási körülményeket. A romlandó, törékeny, vagy veszélyes anyagok szállítás mind-mind meghatározó tényezők a szállítás megtervezésénél. Szükség lehet speciális csomagolóanyagokra, hűtőkocsikra stb.

A szállítási idő is meghatározó tényező a szállítmányozás során, hiszen a romlandó élelmiszerek vagy élő állatok fuvarozására korlátozott idő áll rendelkezésre.

A szállítmányozás során a fenti paraméterek figyelembevételével tervezi meg a speditőr a fuvarozás légi-, tengeri- vagy szárazföldi útvonalait. Természetesen ezek kombinációja is gyakran előfordul. A szárazföldi szállítmányozás jut el a termék az üzletekbe vagy közvetlenül a felhasználóhoz. A fizikai szállítás paraméterei mellett számos jogszabályi- és szabályozási kritériumnak meg kell felelni, főleg ha interkontinentális illetve nemzetközi fuvarozásról van szó.

A fuvarozás jellemzői

Gyakorlatilag a fuvarozás során történik az árú szállítása, tehát a termékek vagy nyersanyagok egyik földrajzi helyről a másikra történő eljuttatása. A fuvarozás legelterjedtebb formája, amivel nap mint nap találkozhatunk az a közúti fuvarozás. Hűtőkamionok, tartálykocsik, vagy egyszerűbb furgonok segítségével bonyolítják le az árú szállítást. A munka operatív részét tehát a sofőrök illetve a rakodást végző munkások végzik, természetese a feladataikat folyamatosan koordinálják a szállítmányozási szakemberek.

A tervezés folyamatában figyelembe kell venni az útszakaszokra vonatkozó szabályozásokat, terhelhetőségi paramétereket és azt, hogy van-e olyan híd- alagút vagy egyéb építmény, amely korlátozza s fuvarozó jármű alkalmazhatóságát.

A fuvarozás során a legfontosabb szempontok, hogy az áru sérülés nélkül, a megfelelő időben eljusson a megfelelő helyre, mindezt a lehető legköltséghatékonyabb módon. A fuvarozás során történik meg a szállítmányozás során megtervezettek szerint az áruk, termékek, nyersanyagok stb. fizikai mozgatása A pontból B pontba.

A futárszolgálatok működése

Az internetes megrendelések házhozszállításának zömét a különböző csomagküldő szolgáltatások és futárszolgálatok végzik. A megrendelés után a logisztikai folyamatok egy részét az eladó fél végzi el. Megrendeli azt a csomagküldő szolgáltatást, amely a lehető legköltséghatékonyabban célba juttatja az árút. Ilyen például egy elektronikai eszköz vagy háztartási nagygép házhozszállítása.

Az is előfordulhat, hogy az adott webáruház nem rendelkezik saját raktárral, hanem csak a megrendeléseket szervezi le és a termék kiszállítása közvetlenül a gyártótól vagy egy központi raktárból történik.

Bizonyos esetekben a futár szolgáltató cég logisztikai központjába kerül a csomag, ahol a szállítmányozási folyamatok után kerül fuvarozásra az adott termék a rendeltetési helyére. Közvetlenül eljuttatják a vevőhöz vagy pedig egy csomagátvételi pontra vagy csomagautomatába, ahol a termék átvehető.

A legegyszerűbb esetben az előállítás helyéről, azonnal a fogyasztóhoz kerülnek a termékek, legismertebb példa erre az ételfutár szolgáltatás.

A vevő általában applikációkon, a csomagküldő szolgáltató internetes oldalán nyomon követheti, hogy éppen merre jár a megrendelt csomag. Sőt a legtöbb futárszolgálat arra is lehetőséget biztosít, hogy te magad is „belépj a szervezési folyamatokba”. Hiszen amikor meghatározod, hogy hová, mikorra milyen szolgáltatásokkal vagy fizetési móddal együtt szeretnéd a csomagodat kézhez venni gyakorlatilag a szállítmányozási folyamatok megtervezésében is részt veszel.

A csomagküldő- és futárszolgálatok számára kulcsfontosságú hogy a termék sértetlenül és a kívánt időpontban érkezzen meg a vásárlóhoz, hiszen éles a verseny a csomagküldők között. Egy negatív tapasztalat is bizalomvesztéssel és ügyfelek elvesztésével járhat.

Ideális esetben pár napon belül kézhez kaphatod otthonodban vagy átveheted egy csomagpontban esetleg csomagautomatában a webes megrendelésed eredményét.

Annak hátterében, hogy egy adott termék gyorsan és költséghatékonyan jusson el a felhasználási helyére számos logisztikai folyamat és tervezés húzódik meg. A tervezési folyamatok összességét a szállítmányozás végzi, míg az áru fizikai mozgatásáért a fuvarozó cégek és vállalkozások felelnek. Természetesen lehetnek olyan cégek is, amelyek egyszerre nyújtanak szállítmányozási és fuvarozási szolgáltatásokat is.