Elérhetőek a koronavírus-járvány legfrisseb adatai, amelyek a hétvégi összesített számokat tartalmazzák. 5 millió 468 ezer a beoltott, 132 az új fertőzött, meghalt 9 beteg - írja a hivatalos tájékoztató oldal.

Az oldal azt írja, hogy a beoltottak száma 5 468 205 fő, közülük 4 842 148 fő már a második oltását is megkapta.

A hétvégén összesen 132 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 042 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 9 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 29 989 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 738 391 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 39 662 főre csökkent. 157 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Nédó Erika orvos átadja az oltási igazolást egy nőnek, akit beoltottak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 27-énForrás: MTI/Rosta Tibor

 Az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra és már az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is tudnak időpontot foglalni a számukra legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra. 

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna-oltás is elérhető.

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel Magyarország tovább növeli a járvány elleni védettségét, és a magyar lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét közvetlenül a magyar határok mentén élőkre is függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok. 

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

A közösségi élet újraindításáért és a gazdaság újraindításáért felelős Operatív törzsek javaslatára a kormány újabb járványügyi korlátozások feloldásáról döntött, így az 5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni.

A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek, hiszen a vírus még itt van.

A kormány nemzeti konzultációban kéri ki a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről. A hamarosan induló konzultáció olyan kérdéseket érint majd, mint a gazdaság újraindítása és megerősítése, a munkahelyek védelme, a családok támogatása.