Engedély nélküli hulladékelhelyezés-és tárolás miatt indult eljárás Baja környéki férfiak ellen. Az egyik esetben épületbontásból származó vegyes hulladékkal, a másikban autóbontásból származó hulladékokkal szennyezték a környezetet, melynek egy része veszélyes hulladék volt.

Az egyik ügyben az elkövetők egy Baja környéki településen a melléképület bontásából származó 7,5 köbméter építési törmeléket egy ismerősük tanyáján lévő 2,5 méter mély gödörbe vitték. Összesen ötször fordultak a téglával, bontott cseréppel, betontörmelékkel, illetve flakonokkal, kannákkal, vödrökkel megrakott utánfutóval

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Ezek a hulladékok egészségre, környezetre, és az emberi életre is veszélyesek voltak, melyeknek elhelyezésére, és tárolására nem volt engedélyük. Az eljárás kezdetén a vádlottak az engedély nélkül lerakott hulladékot a kijelölt helyre elszállíttatták. 

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Nem rendelkezett engedéllyel az a járművek bontásával foglalkozó férfi sem, aki sükösdi lakóhelyén  bontásból származó hulladékokat halmozott fel. A járművek bontásából származó néhány elem, például az akkumulátorok, üzemanyagok, fékfolyadék veszélyes hulladéknak számítanak.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A férfi ezenkívül egy, a NAV járőrei által helyszíni ellenőrzés keretében lefoglalt kocsit is szétbontott, majd eladta az alkatrészeit, ezáltal a végrehajtás elől elvonta.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség a szabadlábon védekező férfiakat hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével, a veszélyes hulladékot elhelyező férfit emellett zártöréssel is vádolja. A bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottakkal szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárást javasol.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az építési törmeléket utólag elszállító férfiakkal szemben próbára bocsátást, a veszélyes hulladékot tároló férfival szemben pedig felfüggesztett börtönt javasolt az ügyészség.