Tehetséggondozás ügye a siker fokmérőjén

Vágólapra másolva!
Negyedszázada működik a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a hazai tehetséggondozás egyik legfontosabb intézménye. Az intézmény már a Kárpát-medencében is egyre több településen jelenik meg különböző korosztályoknak szóló programjaival. A képzésekre jelentkezők száma idén már többszöröse volt a korábbi években tapasztaltaknak, augusztus 3-ig pedig további jelentkezéseket vár - Budapest mellett már több vidéki nagyvárosban is - a tehetséggondozó komplexum. Magyarország legnagyobb ilyen intézménye Egyetemi Programjának juniorképzésére hirdet felvételt, elsősorban az ősszel első szemeszterüket kezdő egyetemistáknak. Szeptembertől Budapest mellett már Debrecenben, Győrött, Pécsen, Szegeden és Miskolcon is indul az ingyenes képzés.
Vágólapra másolva!

István Budapesten él, az egyik nagy fővárosi egyetem hallgatója, de mellette részt vesz az MCC egyetemi programjában is. Bár ez egy plusz vállalás számára, nem sajnálja rá az időt, hiszen sok hasznos tudást és egy nagyon jó közösségi életet kap érte cserébe.

Forrás: MTI/Róka László

Úgy érzi, hogy a diploma megszerzését követően így jobb esélyekkel vághat neki a nagybetűs életnek. Nemzetközi és most már hazai példák is bizonyítják, hogy a diplomás fiataloknak jobbak az elhelyezkedési lehetőségeik, ha az egyetemi éveik alatt megszerzett alaptudás mellett különböző készségeket is fejlesztenek.

Ilyen például az idegen nyelvek ismerete, az írásbeli és szóbeli kommunikáció, a hatékony és nyitott gondolkodásmód, valamint a hazai mellett a nemzetközi közéleti és tudományos környezetben való jártasság.

Erre kínál jó megoldásokat a tehetséggondozás, amelynek fő letéteményese ma Magyarországon és várhatóan az egész Kárpát-medencében a Mathias Corvinus Collegium.

Az immáron negyedévszázados intézmény az általános iskolás korosztálytól kezdve egészen a diplomásokig kínál speciális képzéseket, amelyek segítik a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában, az életben való boldogulásban. Az MCC Egyetemi Programjának első állomása a juniorképzés, amelyre azok a diákok jelentkezhetnek, akik nappali tagozatos hallgatóként szeretnék tanulmányaikat megkezdeni.

Ami újdonság, hogy ezentúl nem csak Budapesten van erre lehetőség, hanem Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden is, de már Kolozsváron is folyik a felvételi.

– fogalmazott lapunknak Lánczi Péter. Az MCC főigazgató-helyettese hozzáteszi, hogy ezekben a városokban hamarosan az MCC teljes képzési portfóliója elérhető lesz, tehát akár már általános iskola felső tagozatától lehet jelentkezni a programokra azoknak, akik tehetséget éreznek magukban.

A képzések pedig egyre népszerűbbek a fiatalok körében, amit jól jelez a jelentkezési számok jelentős növekedése.

A Középiskolás Programra például 900 -al többen jelentkeztek, mint tavaly ilyenkor.

De érzékelhető a fejlődés az Egyetemi Program juniorképzésénél is, amelynek célja, hogy olyan magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudást kapjanak a diákok, amelyet tanulmányaik és karrierútjuk során magabiztosan használhatnak. A

képzés a hatékony és nyitott gondolkodásmód kialakítására, valamint az írásbeli és szóbeli készségek fejlesztésére törekszik. Az első tanév végére minden diáknak felsőfokú angol nyelvtudással kell rendelkeznie, amihez ingyenes nyelvórák által biztosítja az MCC a felkészülést.

A képzéseket az intézmény elismert hazai és külföldi oktatói tartják az egyetemi oktatáshoz alkalmazkodva, a délutáni, koraesti időpontokban. Ami szintén unikális az MCC esetében, az

a közösségépítő szellemiség, amely elsősorban különböző kulturális és sportprogramokon keresztül valósul meg.

A képzésben való részvétel így segíti a diákokat kapcsolati rendszerük kialakításában, ezáltal pedig az itthoni mellett a nemzetközi környezetben is otthonosabban tudnak majd mozogni.

Ehhez pedig nem kell kiemelkedő anyagi háttér sem, hiszen a képzés, ahogy az MCC valamennyi programja, ingyenes,

ráadásul a hallgatóknak minden városban térítésmentesen biztosít kollégiumi férőhelyet az intézmény.

A fejlődés pedig nem áll meg, amely lehetővé teszi, hogy a Kárpát-medencében és Európában is egyre több helyen lehessen ezekre a tehetséggondozó képzésekre járni.

– fogalmazott Lánczi Péter.

Mindeközben persze a politika is rámozdult a tehetséggondozásra.

Az ellenzék élesen bírálja a kormányt, mert komoly támogatást juttatott a fiatal tehetséges gyermekek, diákok képzését végző alapítványnak,

ugyanis az MCC mindeközben egy másik missziót is vállára vett. Kilenc, igencsak rossz állapotban lévő, ugyanakkor dicső múlttal rendelkező épület felújítását vállalta.

Olyan évtizedek óta hányatott sorsú, de az épített örökség részét képező ingatlanoknak próbálja visszaadni régi fényét és alakítja tehetséggondozó centrummá, amelyek megmentését se a helyi önkormányzat, se az ottani vállalkozók nem tudták elérni.

Ilyen például a miskolci Avas Szálló, a debreceni Aranybika és a pécsi Tiszti Kaszinó, amelyek esetében már javában zajlik a tervezés és a közbeszerzés előkészítése, egyetértésben a települések vezetőivel és nem utolsó sorban a miskolciak, a pécsiek és a cívis polgárok nagy örömére. Ha minden a tervek szerint halad, a régóta nem lakott épületek újra megtelnek élettel, az MCC képzéseiben résztvevő általános és középiskolások, valamint egyetemisták ezekben az épületekben lakhatnak és tanulhatnak majd.