Egyre több magyar hatóság vizsgálja Cseh Katalin csalási ügyét - Brüsszel végre tesz-e valamit?

Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő családi cége, a Pannónia Nyomda Kft. ügyében Deutsch Tamás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) tett bejelentést, uniós forrásokkal történő visszaélés gyanúja miatt. Az Origo bejelentése nyomán pedig a Gazdasági Versenyhivatal indított vizsgálatot Cseh Katalin családi cége ellen, kartellezés gyanújával. Időközben kiderült, hogy a Közbeszerzési Hatóság egy szerződésmódosítás jogszerűségét vizsgálja a Pannónia Nyomda Kft. esetében. A Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV) pedig még folyamatban van Cseh Katalin céges ügyében a költségvetési csalás gyanúja miatt történt feljelentés elbírálása. Budai Gyula kormánypárti országgyűlési képviselő úgy véli, hogy Cseh családi cégének az ügyéről kellene végre nyilatkozzon Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.
Vágólapra másolva!

Deutsch Tamás az OLAF-hoz fordult Cseh Katalin ügye miatt

A Fidesz brüsszeli delegációvezetője ma a közösségi oldalán hívta fel rá a figyelmet, hogy az OLAF-hoz fordult, ahogy azt korábban megígérte.

A bejegyzésben az áll:

Európai Uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt kíván Deutsch Tamás bejelentést tenni az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

Az ügyben Cseh Katalin európai parlamenti képviselő érintett, ugyanis a Pannónia Nyomda Kft-nek 2013. január 25. és 2018. január 10. között ügyvezetője volt.

Az ügyben az OLAF hatásköre megalapozott, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, aki súlyos kötelességszegést követett el.

Az OLAF illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen a Cseh Katalin által vezetett cég uniós forrásokra pályázott 2016-ban.

2016 decemberében jogosultsági döntés született a Pannónia Nyomda Kft. uniós pályázatán, a VEKOP-2.1.7-15-Prototípus, termék, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázaton

68 126 864 forint támogatást kapott, később ugyanez a cég 217 579 410 forintot nyert egy másik uniós pályázaton,

úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére
– írta Deutsch Tamás.

A csalás alapos gyanúja – mások szándékos megtévesztése személyes haszonszerzés vagy egy másik fél megkárosítása végett az ((EU) 2017/1371 irányelv 3. cikkének (2) bekezdés) – a fenti pályázat kapcsán fennáll, ugyanis a Cseh Katalin által vezetett cég olyan hologramos technológia kifejlesztésére pályázott uniós forrásra, amely ekkor már rendelkezésére állt egy, a Pannónia Nyomda Kft.-hez üzletileg kapcsolódó társcégnek (a két vállalat azonos címen volt bejegyezve), tehát

– fűzte hozzá az EP-képviselő.

Megjegyzés: Ráadásképpen a hologramos projekttel a Cseh Katalin által vezetett cég 2016 júliusában még a 2024-es magyar olimpiai pályázat népszerűsítésére hivatkozott, dacára annak, hogy 2017 januárjától Cseh és pártja, a Momentum aláírásokat gyűjtött az olimpiai pályázat ellen...

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő és Gergely László, a PM aktivistája átadja a párt aktivistái által a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához gyűjtött mintegy tízezer aláírást Cseh Katalinnak és Benke Viktornak, a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban, 2017. február 16-án Forrás: MTI/KOVÁCS ATTILA

Deutsch így folytatta: A szándékos megtévesztés gyanúja fennáll abban a vonatkozásban is, hogy az említett cégek névleg aszerint helyezték át telephelyüket a közép-magyarországi régióból más magyarországi régióba, hogy minél több uniós forráshoz juthassanak (a 2988/95/EK, Euratom tanácsi rendelet 1. cikk).

További összefonódások és visszaélések gyanúja merül fel egyes pályázatok benyújtása kapcsán, ugyanis a céghálózathoz (azonos címen bejegyzett) kapcsolódó cégek együttesen pályáztak oly módon, hogy egyértelműen a Pannónia Nyomda Kft.-t segítsék hozzá a közbeszerzések elnyeréséhez.

Deutsch Tamás szerint:

a fentiek alapján Cseh Katalin és az általa vezetett vállalat megszegte a Pénzügyi Rendelet vonatkozó rendelkezéseit, a bejelentett visszaélések kapcsán az uniós források érintettsége egyértelmű.

De ezzel együtt a Csalás Elleni Hivatal illetékes az olyan esetekben is, amikor az uniós források nem érintettek, de az az Európai Unió hírneve is veszélybe kerül egy az intézményeknél dolgozó személy által.

– véli a kormánypárti EP-képviselő.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódik Cseh Katalin ügyében

Július 23-án vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal az Origo azon cikke nyomán, amely szerint a Pannónia Nyomda Kft., amelyet Cseh Katalin momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között,

több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban.

A ferencvárosi ügyről az Origo elsőként számolt be.

Az ottani közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázott közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai.

Ez a kartellezés megalapozott gyanúját veti fel.

A Mondat Kft. (ugyanarra a címre van bejelentve, mint ami a Pannónia Nyomda Kft. egyik telephelye) az egyik ferencvárosi pályázaton elindult a Pannónia Nyomda Kft.-vel szemben.

AZONBAN AZ AJÁNLATKÉRŐ (FERENCVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT) FELSZÓLÍTÁSA ELLENÉRE SEM OLDOTTÁK FEL A DOKUMENTÁCIÓBAN SZEREPLŐ ELLENTMONDÁST, UGYANIS EGYSZERRE NYILATKOZTAK ARRÓL, HOGY NEM VESZNEK IGÉNYBE ALVÁLLALKOZÓT, ÉS ARRÓL IS, HOGY IGEN.

Egy másik esetben pedig az alkalmassági követelmények módosítására és a nyertes pályázó kihirdetése után szerződésmódosításra is sor került. Mindennek alapján felmerül annak gyanúja, hogy a cégek esetlegesen összejátszhattak a Pannónia sikere érdekében.

Mindezek után az

Origo a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentést tett,

következésképpen elkezdődhetett a vizsgálat Cseh Katalin családi cége ellen.

A Közbeszerzési Hatóságnál is folyik egy vizsgákat Cseh Katalinék cége ellen

Nemrég derült ki, hogy

a Közbeszerezési Hatóságnál (KH) is folyik egy vizsgálat a Pannónia Nyomda Kft. ellen.

A KH Kommunikáció arról tájékoztatta július 23-án a Mandinert, hogy a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont nyílt eljárást folytatott le „Magyarország Nemzeti Atlasza nyomdai kivitelezése" tárgyban. Az eljárást 2020. november 4-én indították. Az 58 millió forintos szerződést idén február 15-én kötötték meg a Pannónia Nyomdával, a teljesítés határidejének 60 napot jelöltek meg, tehát ennyi idő alatt kellett volna a nyomdai kivitelezési munkákat elvégezni.

Erre azonban nem került sor, mivel a szerződést a pandémiára hivatkozva március 22-én módosították, holott már az eljárás maga is a vírushelyzet alatt indult meg.

A szerződés teljesítésének határidejét több mint 50 százalékkal emelték meg a módosításban, a pandémiára és annak következményeire előre nem látható okként hivatkoztak.

A Közbeszerzési Hatóság azt vizsgálja, hogy a szerződésmódosítás jogszerű volt-e vagy sem.

A NAV fog dönteni arról, hogy indul-e nyomozás Cseh Katalin ügyében

Egyelőre folyamatban van a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin céges ügyében költségvetési csalás gyanúja miatt történt feljelentés elbírálása – válaszolta a Mandiner kérdésére reagálva a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Mint ismert, a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, és

jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentést tett.

Tényi ezt azzal magyarázta, hogy a különböző lapokban megjelent oknyomozó anyagok azt támasztják alá, hogy a Cseh Katalinékhoz kapcsolható nagyjából fél tucat vállalkozásból álló céghálózat tagjai egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére játszhattak össze.

– fejtette ki akkor Tényi István.

A feljelentés időközben a főügyészségtől átkerült a NAV-hoz, ahol most zajlik annak elbírálása.

Budai Gyula: Fekete-Győr András mondjon végre valamit Cseh Katalin ügyében

A kormánypárti politikus, országgyűlési képviselő a Mandiner megkeresésére reagálva azt mondta: „Az egész Cseh Katalin körül kibontakozó ügy azért érdekes, mert a Momentum – amelynek az említett politikus is tagja – az elmúlt években folyamatosan azzal kampányolt, hogy a Fidesz korrupt, és el kell számoltatni a jobboldali politikusokat az európai uniós források felhasználása miatt. Erre kiderül, hogy Cseh Katalin családi cége, és az ahhoz köthető cégháló 4,8 milliárd forint uniós támogatást nyelt el".

Budai szerint itt az ideje, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András álljon a nyilvánosság elé és mondjon ebben az ügyben végre valamit.

Fekete-Győr András és Cseh Katalin Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: „Persze tudom, hogy ez nagyon kellemetlen, hiszen egy olyan párt elnöke, amelyik folyamatosan a jobboldal elszámoltatásával kampányol, szembesül azzal, hogy saját párttársa egy olyan ügybe keveredik, amelyet már a NAV is vizsgál. Ilyen helyzetben nagyon nehéz mit mondani. Szerintem ennek az ügynek a tanulsága az, hogy mindenki sepregessen a saját háza táján. Ezt már javasoltam a DK-nak, az MSZP-nek és most javaslom a Momentumnak is".

Szerintem először a saját berkeikben nézzen körül, hiszen van ott mit rendbe tenni, és majd akkor beszéljenek elszámoltatásról, amikor ezt megtették
– fűzte hozzá az országgyűlési képviselő.
Budai Gyula úgy véli, Cseh Katalinnak tisztáznia kellene magát.

A fideszes politikus beszélt Cseh Katalinnak a Momentum lapunk által nyilvánosságra hozott küldöttgyűlési jegyzőkönyvében található kijelentéseiről is, amelyek szerint korábban évekig dolgozott külföldi pártokkal, és projekt alapú csapatokat vezetett, például külföldi aktivistáknak.

Szerinte nem titok, hogy
a Momentum politikusait külföldön képezték ki.

„Ezek jól kiképzett emberek, akik így is viselkednek, de a magyar valósághoz nincs közük, ezt nem ismerik. Cseh Katalin például állandóan valamilyen ürüggyel feljelenti Magyarországot Brüsszelben, és ez egyértelműen mutatja, hogy feladatot teljesít. Ez semmi másról nem szól, mint hogy azt az országot, amelyben él, lejárassa" – hívta fel rá a figyelmet Budai Gyula.