5 millió 715 ezer a beoltottak száma, 180 új fertőzöttet azonosítottak

oltási körkép galéria, Magyarország, koronavírus, vírus, járvány, oltás, védőoltás, vakcina
Békéscsaba, 2021. augusztus 12. Elek Richard Ludovic orvos átadja az oltási igazolást egy férfinek, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. augusztus 12-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A beoltottak száma 5 715 525 fő, közülük 5 504 899 fő már a második oltását is megkapta. 180 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 811 517 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy beteg, így az áldozatok száma 30 056 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 774 600 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 6 861 főre csökkent. 93 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen - derül ki a hivatalos tájékoztató oldal friss jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, a negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetőek, és a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál, vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.

A jövő hét folyamán az iskolákban is lesz oltási akció, azon 12 év feletti diákok kaphatják meg az oltást, akiknek szülei visszajelezték az oltási igényt. A 12 éven felüli gyermekek oltására emellett továbbra is van lehetőség, a még beoltatlan gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra az interneten, és számukra is nyitva az időpontfoglaló.

Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon lehet időpontot foglalni.

Már 240 ezren a harmadik oltást is felvették.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában arra kért mindenkit, hogy győzzön meg még egy embert az oltásra, és akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval. A kormány szeptembertől újabb nagy oltás melletti kampányt indít.

A jövő hét folyamán az iskolákban is lesz oltási akció. A szülőknek legkésőbb augusztus 25-ig, (tehát a tegnapi napig) lehetett visszajelezni az iskolának, hogy kéri vagy nem kéri az oltást a gyermekének. Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

Elek Richard Ludovic orvos átadja az oltási igazolást egy férfinek, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál Kórházban, 2021. augusztus 12-én Forrás: MTI/Rosta Tibor

A tegnapi napon lezárult a nemzeti konzultáció, amely a járvány utáni élet fontos kérdéseiről szólt. Az eredményeket a kormány a szokásos módon ismerteti majd.

A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Őket arra kérjük, hogy regisztráljanak oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt követő pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, vagy az a háziorvostól is kérhető. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel továbbnöveli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők Barabás és Záhony határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást.

Az EU-n belüli utazásokhoz, nyaralásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Részletek: