Szöveg címmel kulturális podcast vitaműsor indult, amelyben minden alkalommal egy-egy, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiadott könyvet elemeznek a szakértők - írja a XX. Század Intézet

Akié a kultúra, azé az ország? Tényleg minden politikai kérdés kulturális eredetű? Miért éppen az olasz marxista filozófus, Antonio Gramsci stratégiája vezet a jobboldali kulturális hegemóniához? Mitől jó a nemzeti kultúra? Egyaránt belefér-e abba a nemzeti giccs és a posztmarxizmus? Sznobizmus-e kritizálni az augusztus 20-i ünnepségeket? Lehetséges egy olyan nemzeti konszenzus kialakítása, melyben mindegyik politikai oldalnak egyaránt szerepe van, vajon áthidalhatók-e a meglévő közéleti töréspontok e kérdésben? 

- legfőképpen ezekre a kérdésekre keresi a választ a műsort. 

Eddig két rész készült el, mindegyikben egy-egy neves szerző könyve került kielemzésre a meghívottak által. Az első részben Frank Füredi: Célkeresztben a határok, a másodikban pedig Schmidt Mária: Országból hazát - 30 éve szabadon című könyvét vették górcső alá.

A harmadik adásban Békés Márton: Kulturális hadviselés – A kulturális hatalom elmélete és gyakorlata című könyvéről vitázik a szerző és Kiss Viktor politológus, ideológiakutató. A beszélgetést a XX. Század Intézet igazgatója, Baczoni Dorottya történész vezeti. 

A megtárgyalandó kérdések közt szerepel: 

  • Hol tart a jobboldali kulturális térnyerés?
  • Miért nevezhetjük a könyvét a korszak reprezentatív kötetének?
  • Milyen kritikája van saját táborával szemben Békés Mártonnak?
  • Mi lehet a neoliberális globalizáció gátja?
  • Lehet-e konszenzus a kultúrában?