A poloskák miatt a folyosón szexelnek a józsefvárosi halálházban

Mtropol, Józsefváros, VIII. kerület, "halálház"
Vágólapra másolva!
Drogosok, önkényes lakásfoglalók, vizesedő házfal, dohos lakások, életveszélyesnek látszó folyosók. Ez a hangulat fogadta a Dugonics utca 14-be érkező Metropol munkatársait. A házban jelenleg 24 család él. A ház tulajdonosa, a VIII. kerületi önkormányzat nem tesz semmit, csak vár. 
Vágólapra másolva!

Nyitott a kapu, ide csak az nem megy be, aki nem akar. A Metropolnak a helyszínen az egyik lakó fanyar humorral mesélte: „Közülünk senkit nem ver le a víz, ha hazaérkezésnél kiderül, hogy otthon felejtette a kapukulcsát".
A postaládákat feltörték, az udvar elhanyagolt. Kiderült, az épület egy része eredetileg istállónak épült.

A bérlők úgy tudják, hogy az épület korábban bontásra volt ítélve, de

a Pikó András polgármester vezette testület kivette a kerület bontási tervéből, miután a baloldal megnyerte a kerületben a választást.

Azóta pedig nem törődnek a lakókkal, akik többször is jelezték a hivatal felé, hogy cserelakást szeretnének, de érdemi választ eddig sosem kaptak. A nehéz körülmények között élők elkeseredettek.

A Metropol megkérdezte a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy mik a terveik az épülettel és a bérlőkkel, született-e valamilyen döntés az ügyben. Erre válaszul

egy másfél évvel ezelőtti határozatot küldtek el linkben, amiből csak annyi derül ki, hogy az épület érintett a Semmelweis Egyetem fejlesztését célzó állami projektben.

Így egyszer majd valamikor sokára, az állami beruházás kapcsán megoldódik a lakók ügye, és az önkormányzat akkor kénytelen lesz cserelakást biztosítani, vagy kifizetni őket. De másfél éve, a határozat óta nem történt semmi, az önkormányzat nem kommunikál a lakókkal, a ház pedig megy tönkre:

24 család elviselhetetlen körülmények között, drogosok és önkényes lakásfoglalók szomszédságában, vizelet- és ürülékszagban él.

Innen senki sem tud elköltözni, egyszerűen kihalnak a lakók

Kispénzű és alacsony iskolázottságú emberek élnek itt. Olyanok, akiknek nincs esélyük elköltözni. 48 lakás van az épületben, de pillanatnyilag 24-ben laknak. Ahogy megürül egy lakás bedeszkázzák, mert rövid időn belül önkényes lakásfoglalók költöznek be az elhunytak helyére" – mesélte Zoli, aki 15-20 éve él a rozoga épületben.

Önkényes lakásfoglalók, illegális bérbeadó, folyosón nemi életet élő lakók

Egy másik, a nevét nem vállaló lakó elmesélte: „Nemrég tartottak bérleményellenőrzést az ingatlanban, de miután előre tájékoztatják ilyenkor a lakókat, azok felkészültek rá. Így „mindent a legnagyobb rendben találtak", miközben van olyan bérlő, aki továbbadja bérbe a lakást.

– sorolta a férfi, de Ibolya például fél éjjel kimenni a folyosón lévő mosdóba, mint mondta: előtte mindig szétnéz.

Havi 70-80 ezer forintot fizetnek a bérlők

„Miközben attól tartunk, hogy ránk dől a ház, lakásonként 25-30 ezret fizetünk a lakbérre, erre jön rá a rezsi, így összesen 70-80 ezret perkálunk ki" – mondta felháborodva Zoli, aki mellé egy másik férfi is odaszegődött. Ő a neve elhallgatását kérte, de elmondta, hogy 30 éve, amióta ott él, jelentősebb felújítást még nem látott, de ő sem tud elköltözni önerőből. Szerinte a bérleti díj igazságtalan, mert teljesen élhetetlen az épület.

Vizesek, dohosak a falak, életveszélyesek a folyosók, rossz állapotúak a lépcsők de az önkormányzat nem törődik ezzel, ki sem mennek már egy ideje az állapot felmérése miatt.

„Önerőből újítgatjuk, amit tudunk, de ablakon kidobott pénz..."

„Az, hogy a lakásainkat mi újíttatjuk fel, az normális. Viszont az már nem, hogy a közös területeken a tulajdonos önkormányzat helyett is mi végezzük el a feladatot, pedig rákényszerülünk. Mert, ha mi nem tesszük, akkor senki. Ezért vannak, akik önerőből lefestik például a lakásuk körüli külső falat, ami az önkormányzat dolga lenne.

– mutatta meg Zoli, hogyan próbálnak túlélni.

(A "halálházról" további fotókat itt nézhet meg!)

A bérlők elkeseredtek, Pikó András testülete szóba sem áll velük

„A jövőkép nehéz kérdés. Pár éve kijött ide Sára Botond akkori polgármester. Utána az önkormányzat felmérte az állapotokat.

Csak elhúzta a mézesmadzagot, de itt semmivel nem foglalkozott azóta sem. Én magam is voltam bent az önkormányzatban érdeklődni, de nem igazán törődtek a higiéniás körülményeinkkel vagy azzal, hogy hogyan élünk itt. Csak ígérgetéseket és kikerülő válaszokat adtak" – mondta elkeseredve Zoli.