Szijjártó Péter: Ebben az évben rekordot dönt a magyar-cseh kereskedelmi forgalom

Szijjártó Péter, ENSZ, New York
Vágólapra másolva!
Rekordot dönt idén a kereskedelmi forgalom értéke Magyarország és Csehország között, ugyanakkor a feleknek közös érdeke a kétoldalú gazdasági együttműködés további fokozása - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Prágában.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminsztérium közleménye szerint a magyar-cseh kormányzati csúcstalálkozót követően Szijjártó Péter kiemelte, hogy minél szorosabb a gazdasági együttműködés a két ország között, az annál inkább hozzá tud járulni a gazdaság gyors újraindulásához.

Márpedig utóbbi szerinte alapvető feltétele annak, hogy az új világgazdasági korszakot felvezető versenyben mindkét ország sikeres lehessen.

Szijjártó Péter, ENSZ, New York Forrás: Szijjártó Péter/Facebook


Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az idei első féléves adatok alapján 2021-ben meg fogja haladni a 10 milliárd eurót a magyar-cseh kereskedelmi forgalom volumene, amire korábban nem volt példa. Hozzátette, exportorientált gazdaságként ez jelentős hozzájárulás a magyar bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez.

- tájékoztatott.
Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy jól sikerültek a magyar vállalatok csehországi beruházásai. Erre példaként említette, hogy a MOL már több mint 300 benzinkutat működtet az országban, míg az MVM megvásárolt egy olyan energetikai céget, amely mintegy 1,6 millió cseh fogyasztó számára biztosít földgáz- és energiaszolgáltatást.

Emellett azt is megemlítette, hogy Magyarországon 330 cseh vállalat több mint 6000 embernek ad munkát, és folyamatosak a beruházások.


Rámutatott, hogy a közép-európai térség fontos versenyhátránya a gyorsvasutak hiánya, amit most a régió országai közösen próbálnak ledolgozni. Mint mondta, szerdán épp a magyar fővárosban ülésezik a visegrádi négyek (V4) azon munkacsoportja, amely a Budapestet Szlovákián és Csehországon keresztül Varsóval összekötő gyorsvasút tervezését és előkészítését végzi. Hamarosan pedig közösen fordulnak majd az Európai Bizottsághoz azért, hogy a tervezési-engedélyezési munkálatokra juttasson pénzt az Európai Unió.
A miniszter végezetül elmondta, hogy Magyarország jelenleg is versenyben van több nagy nemzetközi beruházásért, amelyek egy jelentős része az elektromobilitáshoz kapcsolódik.

- fogalmazott. A miniszter szerint, az elmúlt évek bizonyítják, hogy a kormány helyes döntést hozott a keleti nyitás stratégiájának meghirdetésével.