Amikor a kórházban magamhoz tértem, akkor mondták, hogy hat osztálytársam meghalt

szárazréti buszbaleset
Vágólapra másolva!
Nem működött a fénysorompó Székesfehérvár külterületén a Feketehegy-Szárazrét vasúti átjáróban 1982. szeptember 9-én, éppen 39 éve. A 37-es helyi járatos autóbusz 11.55 perckor ért az átjáróhoz, a sofőr ráhajtott a sínekre, és a Komárom felől érkező nemzetközi gyorsvonat belerohant a buszba. A buszon 25-en utaztak, közülük 16-an haltak meg, hét kisiskolás gyerek, egy kilenc hónapos csecsemő és nyolc felnőtt. A tragédiára minden évben megemlékeznek.
Vágólapra másolva!

"Székesfehérvár külterületén a Szárazrét megállónál a Komárom felől jövő menetrendszerű nemzetközi gyorsvonat csütörtökön 11.55-kor összeütközött a Volán 14. sz. Vállalatának a város helyi forgalmában közlekedő 37-es járatszámú csuklós autóbuszával. A baleset következtében — az eddigi megállapítás szerint — 16 személy — 8 felnőtt és 8 gyermek — a helyszínen életét vesztette. Két súlyos és négy könnyű sérültet a mentők a székesfehérvári kórházba szállítottak. A halottak személyazonosságának megállapítását a rendőrség folytatja. Az ütközés következtében a mozdony kisiklott. A roncsok eltávolítása folyamatban van. A rendőrség szakértők bevonásával a baleset körülményeinek vizsgálatát, megkezdte." - ezt a rövid hírt közölte több napilap, köztük a Kelet-Magyarország című újság az 1982. szeptember 10-i számában. Mindössze ezt a néhány sort.

Szárazréti buszbaleset Forrás: Vigyázat! Vasúti átjáró című oktatóvideó


A súlyos baleset előző nap, 1982. szeptember 9-én történt a Székesfehérvárhoz tartozó Szárazréti vasúti átjárónál.
A székesfehérvári 37-es számú helyi járatú busz - egy Ikarus 280-as - aznap is elindult reggel a szokatlanul szép, napsütéses időben. A busz sofőrje Ny. József volt, aki rutinos gépkocsivezetőnek számított, félmillió balesetmentes kilométerrel a háta mögött. A busz nagyrészt üresen ment, majd a Palotai úti és a szárazréti általános iskolánál lévő megállókban gyerekek szálltak fel. A kisiskolások főként a busz hátsó részében ültek le.
A busz közeledett a Komárom-Székesfehérvár vasútvonal átjárójához.

A sofőr észrevette, hogy nem működik a fénysorompó - sem fehér, sem piros jelzést nem adott, teljesen fekete volt.

Azt is látta, hogy közvetlenül előtte egy autó lassított, jobbra és balra nézett, majd biztonságban áthajtott a síneken.
A busz sofőrje is így tett - lassan érkezett a vasúti átjáróhoz, körbenézett.

Bár látta a vonatot közeledni, mégis a sínekre hajtott. Később azt mondta: úgy ítélte meg, hogy még átér a vonat előtt.

Amikor a síneken volt, már érezte, hogy sürgősen el kell hagyni az átjárót, ezért gázt adott - de már késő volt.

A Prága-Zágráb-Split útvonalon közlekedő nemzetközi gyorsvonat az átjáró előtt 100 méterrel vette észre a buszt, azonnal fékezett, sípolt is a mozdonyvezető, de nem tudta megállítani a vonatot, amely 80 km/h-val csapódott a helyi járatú buszba.

A vonat a buszt a csuklónál kettészakította. A hátsó részt - ahol a gyerekek ültek - a töltés melletti füves részre repítette. A busz másik részét még 300 méteren tolta maga előtt.
Tizenhatan haltak meg a balesetben - közülük hét általános iskolás gyerek, és egy kilenc hónapos csecsemő, aki az édesanyja karjaiban vesztette életét. Az anya is meghalt.

szárazréti buszbaleset Forrás: Vigyázat! Vasúti átjáró című videó

A sofőr forgolódott, mint aki nincs észnél

A baleset közelében éppen egy balesetvédelmi továbbképzés zajlott, amelyen a rendőrség és a Volán dolgozói vettek részt. A hatalmas csattanásra lettek figyelmesek, kirohantak az épületből, és próbáltak segíteni a sérülteknek. A kiérkező mentők és rendőrök is azonnal megkezdték a mentést és a helyszínelést. Egyes információk szerint az egyik rendőr a halott gyerekek között megtalálta a saját kisfiát.
A szárazréti baleset az egész országot megrázta.

A baleset után oktatófilm készült "Vigyázat, vasúti átjáró" címmel, hogy a szárazrétihez hasonló tragédiákra felhívja a figyelmet. Ebben az oktatófilmben nyilatkozott a baleset egyik szemtanúja, a busz sofőrje, és egy túlélő kisgyerek is.

A szemtanú azt mondta:

A sofőr így beszélt az oktatófilmben:

Az egyik általános iskolás kisfiú, aki súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélte a tragédiát, így nyilatkozott az oktatóvideóban:

Az ítélet: hat év börtön

A rendőrség és a MÁV közösen vizsgálta a balesetet, és együttesen az autóbusz vezetőjét tette felelőssé, mert figyelmetlen volt. Azt is megnézték, hogy felelős-e a mozdonyvezető vagy a vonat személyzete, de kiderült: sem ők, sem a Székesfehérvár állomás forgalmi irodája nem tudott arról, hogy a szárazréti vasúti átjárónál hibás a fénysorompó.
A Tolna megyei népújság így írt az ügyről:
"A Székesfehérvári Városi és Járási Rendőrkapitányságon befejeződött a vizsgálat a szeptember 9-én, Székesfehérvár belterületén, a szárazréti, fénysorompóval biztosított közútvasút kereszteződésben történt közúti tömegszerencsétlenség ügyében. A körültekintő nyomozás során megállapították, hogy a tizenhat ember — köztük nyolc gyermek — halálát okozó tömegszerencsétlenségért Ny. József 57 éves székesfehérvári lakos, a Volán 14. számú Vállalat gépkocsivezetője a felelős, de a baleset bekövetkezése előtti percekben az átjárót biztosító fénysorompó sem működött. Az ügyet a rendőrség átadta az ügyészségnek."
A buszsofőrt végül a bíróság hat év fogházra ítélte és örökre eltiltotta a vezetéstől.

Emlékmű Forrás: iho.hu, fotó: Nagy Tamás

Vérvörös csütörtök

A szárazréti tragédiáról azóta minden évben megemlékeznek. A szervező akkor 29 éves feleségét veszítette el a tragédiában. A férfi és sorstársai számára 1982 szeptember 9-e volt a "vérvörös csütörtök", amit feldolgozni azóta sem tudtak - írta az fmc.hu.
A legutóbbi megemlékezésre elmentek a Vörösmarty Iskola tanárai is, köztük az elhunyt gyerekek volt osztályfőnöke és az a pedagógus is, aki az utolsó órát tartotta az iskolásoknak, mielőtt felszálltak volna azon a végzetes napon a 37-es buszra.

Forrás:
Tolna megyei népújság: https://library.hungaricana.hu/hu/view/TolnaMegyeiNepujsag_1982_12/?pg=39&layout=s
Kelet-Magyarország: https://library.hungaricana.hu/hu/view/KeletMagyarorszag_1982_09/?pg=76&layout=s
iho.hu: https://iho.hu/hirek/azt-hittem-meg-aterek-elotte-120914
https://www.youtube.com/watch?v=fuZpjF9jcxw
Vigyázat, Vasúti átjáró! című oktatóvideó. https://www.youtube.com/watch?v=xYuSN86O8jE&t=0s
https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-feketehegy-szarazreti-baleset-aldozataira-emlekeztek-5263403/
fmc.hu: https://fmc.hu/2021/09/09/a-37-es-busz-tragediaja-39-eve-8-gyermek-es-8-felnott-halt-meg-a-szarazreti-buszbalesetben