Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadságra. 

A fiatal férfi 2015 májusában

a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük egy nyilvános lefejezésben is.

Az eljárás adatai szerint F. Hassan az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett és azonosult a terrorszervezet céljaival. Az ISIS az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az "iszlám ellenségeinek" tekinthető embereket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette, megsemmisítette.

A férfi 2015 májusában azt a feladatot kapta, hogy foglaljon el egy szíriai várost. Ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról "halállistát" készített.

Nemsokkal később a város főterén egy társával lefejezte a település vallási vezetőjét, az imámot,

amiről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült és ezt nyilvánosságra is hozták. Társaival Hassan a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait - köztük nőket és gyerekeket is - arra kényszerített, hogy nézzék végig a kivégzést és kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A táblabíróság hétfőn azt közölte: az elsőfokú ítélet elleni fellebbezésében az ügyész kérte, a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége kizárt. A vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

A másodfokú eljárásban, az utolsó szó jogán a férfi elismerte, hogy az Iszlám Állam tagja volt.
Az ítélőtábla annyiban egészítette ki az elsőfokú ítélet indokolását, hogy a férfi személyével és "aktív cselekvőségével" egy - mobiltelefonnal is felvett - kivégzést hozott összefüggésbe, míg a vád tárgyává tett egyéb haláleseteket az Iszlám Államhoz mint bűnszervezethez kötötte, amelynek a vádlott is tagja volt - fűzték hozzá.

Hassan F. a tárgyalásán 2020. március 3-ánFotó: Koncz Márton - Origo

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberi elsőfokú ítéletét a táblabíróság annyiban változtatta meg, hogy pontosította a bűnszervezetben elkövetés megjelölését, kizárta a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét, továbbá járulékos kérdésekben kiegészítette és helyesbítette a törvényszéki rendelkezéseket. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta - olvasható a közleményben, majd hozzátették, a vádlottat Magyarország területéről végleg kiutasították.

Az emberiesség elleni bűntett elkövetéséért az elsőfokú bíróság törvényesen ítélte a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, de szerintük tévedett, amikor a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett. A törvény kötelező rendelkezése értelmében ki kell zárni ebből a férfit, ha az emberiesség elleni bűncselekményt bűnszervezetben követi el, ezért az ítélőtábla H. F. büntetését tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre változtatta.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.