Nem szabadulhat ki a börtönből az Iszlám Állam Magyarországon elfogott tagja

Hassan F. tárgyalása, 2020.03.03.
Vágólapra másolva!
Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadságra. 
Vágólapra másolva!

A fiatal férfi 2015 májusában

a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük egy nyilvános lefejezésben is.

Az eljárás adatai szerint F. Hassan az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett és azonosult a terrorszervezet céljaival. Az ISIS az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint

az "iszlám ellenségeinek" tekinthető embereket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette, megsemmisítette.

A férfi 2015 májusában azt a feladatot kapta, hogy foglaljon el egy szíriai várost. Ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról "halállistát" készített.

Nemsokkal később a város főterén egy társával lefejezte a település vallási vezetőjét, az imámot,

amiről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült és ezt nyilvánosságra is hozták. Társaival Hassan a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait - köztük nőket és gyerekeket is - arra kényszerített, hogy

nézzék végig a kivégzést és kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A táblabíróság hétfőn azt közölte: az elsőfokú ítélet elleni fellebbezésében az ügyész kérte, a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége kizárt. A vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

A másodfokú eljárásban, az utolsó szó jogán a férfi elismerte, hogy az Iszlám Állam tagja volt.


Az ítélőtábla annyiban egészítette ki az elsőfokú ítélet indokolását, hogy a férfi személyével és "aktív cselekvőségével" egy - mobiltelefonnal is felvett - kivégzést hozott összefüggésbe, míg a vád tárgyává tett egyéb haláleseteket az Iszlám Államhoz mint bűnszervezethez kötötte, amelynek a vádlott is tagja volt - fűzték hozzá.

Hassan F. a tárgyalásán 2020. március 3-án Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberi elsőfokú ítéletét a táblabíróság annyiban változtatta meg, hogy pontosította a bűnszervezetben elkövetés megjelölését, kizárta a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét, továbbá járulékos kérdésekben kiegészítette és helyesbítette a törvényszéki rendelkezéseket. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta - olvasható a közleményben, majd hozzátették, a vádlottat Magyarország területéről végleg kiutasították.

Az emberiesség elleni bűntett elkövetéséért az elsőfokú bíróság törvényesen ítélte a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, de szerintük tévedett, amikor a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett.

A törvény kötelező rendelkezése értelmében ki kell zárni ebből a férfit, ha az emberiesség elleni bűncselekményt bűnszervezetben követi el,

ezért az ítélőtábla H. F. büntetését tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre változtatta.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.