Novák Katalin: Egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek és családjaik - videó

cukorbetegség
Vágólapra másolva!
Egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik - közölte közösségi oldalán Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a magyar kormány azt az elhatározást tette, és azt a vállalást fogalmazta meg, hogy segíti az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek családját. Ennek érdekében a legkorszerűbb eszközökkel tudják már a gyermekek cukorbetegségét kezelni. 98 százalékos támogatást adnak a korszerű inzulinpumpákhoz, és ugyanígy támogatott módon tudják megvenni a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort is. Emellett a gyermekek étkezésénél (közétkeztetés) új szabályokat vezettek be: minden ételnek fel kell tüntetni a szénhidráttartalmát adagonként is. 
Vágólapra másolva!

Novák Katalin azt is elmondta, hogy indokolt esetben lehetővé teszik azt, hogy

a gyermekek otthongondozási díjával (GYOD) otthon maradjon valamelyik szülő az 1-es típusú diabéteszes gyermekkel.

Hozzátette: a nyári szünetben támogatják a diabos gyermekek táboroztatását, segítik a diabétesszel foglalkozó civil szervezeteket, és fejlesztik az egészségügyi centrumokat is, amelyek ezzel foglalkoznak. A miniszter kiemelte, hogy

az a kormányzat célja, hogy valamelyest könnyebbé tegye az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életét.

Magyarországon közel 4000 gyermek él 1-es típusú diabétesszel, és ez különbözik az időskori cukorbetegségtől. A diabéteszes gyermekeknek nagyon sok mindenre kell odafigyelniük az életükben. A sportolásra, a testmozgásra, de befolyásolja a vércukorszintjüket az étkezésen kívül az is, hogy éppen milyen a holdállás vagy éppen milyen hormonok tombolnak a szervezetükben - tette hozzá. Kiemelte: a szülők részéről is állandó odafigyelést igényel, ha 1-es típusú diabéteszes gyermek él a családban.