Magyarország és Ciprus azonos álláspontot képvisel a legfontosabb európai uniós kérdésekben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikosz Hrisztodulidesszel, a Ciprusi Köztársaság külügyminiszterével.

Szijjártó Péter elmondta, a két ország a migrációval, az Unió Nyugat-Balkán irányú bővítésével, az európai energiaellátás kérdésével és a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik.
Magyarország és Ciprus közvetlenül találkozik a migráció jelenségével: folyamatosan érkeznek a migránsok Ciprusra, és Magyarország déli határán is egyre nő a nyomás

- közölte a tárcavezető, és kiemelte, ha Brüsszel folytatja a migrációs politikáját, az EU külső határainál lévő országokban nehéz helyzet alakulhat ki.

Itt az idő, hogy az Unió végre tiszta beszédet alkalmazzon, és Brüsszel befejezze azt a kétszínű politikát, amelyet a migránsok egyértelmű meghívásként értelmeznek

- mondta, majd hozzátette, hogy világosan kell beszélni a határok megvédésének fontosságáról, amely nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi külügyminisztert 2021. október 19-énForrás: MTI/Máthé Zoltán


A miniszter elképesztőnek tartja, hogy az emberi jogi szervezetek és NGO-k nyomás alá helyezik a líbiai kormányt, mert az lépéseket tesz a határok megvédéséért.
Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Ciprus és Magyarország is támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni irányú bővítését.

Ha nincs bővítés, felborulhat a stabilitás a térségben, amivel a migráció egyik fontos szárazföldi útvonala válna "szabad prédává"

- hívta fel a figyelmet.
Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy Magyarország biztonságban van, mert hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött, de minél több gázforrásra számíthat az ország, annál nagyobb a biztonság, ezért az ország odafigyel a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló gázkutatásra, és megfigyelői pozíciót kért az Észak-Mediterrán Gázfórumban.

Ennek köszönhetően ha a gázkitermelés megkezdődik a térségben, 2023-tól reálissá válik az új gázforrás bevonása a magyar energiamixbe

- tette hozzá.
A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Ciprus szerint a koronavírus elleni vakcina nem politikaiés nem ideológiai kérdés, hanem az emberi élet megmentésére szolgáló eszköz, ezért a két ország nyáron együttműködési megállapodást kötött az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.
A két ország között a turisztikai forgalom folyamatossága továbbra is biztosított, nem léptetnek életbe korlátozásokat az állampolgárokkal szemben

- fűzte hozzá.
Szijjártó Péter elmondta azt is: sok ciprusi hallgató tanul magyarországi egyetemeken, és majdnem háromezer magyar él Cipruson. Az eseményen Szijjártó Péter és Nikosz Hrisztodulidesz nyilatkozatot írt alá a két ország közötti diplomáciai konzultációról.
Nikosz Hrisztodulidesz kiemelte: a dokumentum aláírása megalapozza a két ország közötti együttműködés folytatását, és biztosítja, hogy Magyarország és Ciprus képviselői a jövőben is találkozzanak, és megbeszélést folytassanak az országokat érintő problémákról.
Fontos a két ország közötti turizmus, az együttműködés a migrációs és a klímakérdésekben

- tette hozzá, egyetértve Szijjártó Péterrel abban is, hogy szükség van az Unió nyugat-balkáni bővítésére.
A ciprusi külügyminiszter azt mondta, hogy vannak területek, amelyekben nem teljesen ért egyet a két ország, de a diplomáciai kapcsolatban felmerült kérdésekben minden tekintetben elvi egyetértés van.

A migráció kérdését senki nem használhatja jogtalanul, ezzel problémát okozva egy másik országnak

- hangsúlyozta.
Nikosz Hrisztodulidesz beszélt arról is, hogy Törökország akadályokat gördít Ciprus elé a földközi-tengeri problémák megoldásában, megsértve a légteret és a tengeri határokat is. A ciprusi külügyminiszter arra kérte Magyarországot, hogy közös fellépéssel hassanak a harmadik országokra, hogy ne engedjék meg ezt Törökországnak.