Szentkirályi Alexandra: A magyarok továbbra is biztonságban vannak

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!
Nyomasztó közelségbe került Nyugat- és Dél- Európa mindahhoz, amit mi magyarok legutóbb a háborúk, a kommunizmus vagy a baloldali kormányok alatt tapasztaltunk. Egekbe szökő energiaárak, az áramkimaradásoktól, a fűtés leállításától való rettegés. Ezek pedig ma már egyes nyugati országok mindennapjaivá váltak - írja közösségi oldalán a kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra a Facebookon azt írta, hogy

Németországban és Ausztriában is oktató videókkal próbálják meg felkészíteni a lakosságot a várható áramkimaradásokra, a fűtés hiányára, és az ezzel együtt járó kellemetlenségekre.

Az európai energiapiacok állapotán tovább ronthat, ha a várakozásoknak megfelelően hidegebb tél érkezik a kontinensre, de a kivételesen alacsony töltöttségű gáztárolók sem segítenek a helyzet megoldásán.

Ausztriában novembertől több szolgáltatónál 70 százalékkal nőtt a gáz ára. Bécsben és Berlinben ma kétszer-háromszor többe kerül a villany, a gáz, mint Budapesten, Svédországban pedig a budapesti gázár nyolcszorosát fizetik az emberek.

Szenkirályi szerint Magyarországon sem a rezsiárak növekedésétől, sem a fűtés- illetve áramkimaradásoktól nem kell tartani. Lszögezte:

A kormányszóvivő úgy véli, hogy

Mi, magyarok viszont továbbra is biztonságban vagyunk azért, mert a rezsicsökkentés politikájának és gyakorlatának köszönhetően nem szabadultak el az energiaárak, a gáztározók tele vannak, a hosszútávú gázvásárlási szerződés pedig újabb tizenöt évre garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát - tette hozzá.