Orbán Viktor beszéde: A kormány minden társadalmi csoportnak segít

A Fidesz tisztújító kongresszusa Budapesten, Hungexpo, 2021.11.14.
Budapest, 2021. november 14. Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, miniszterelnök a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Fidesz újraválasztott elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök a nagyobbik kormánypárt vasárnapi kongresszusán nagy hatású beszédben emlékeztetett a közelmúlt kormányzati lépéseire, egyúttal felvázolta az előttünk álló, jövőbeni feladatokat. Az Origónak a Századvég jogi szakértője, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász értékelte Orbán Viktor beszédét. Lomnici többek között azt mondta, hogy: „Egy optimista hangvételű, magabiztos beszédet hallhattunk, melyben a miniszterelnök úgy értékelte az elmúlt 12 év eredményeit, hogy közben világos és egyértelmű víziót vázolt fel, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sikeres jövőjét illetően is." A neves alkotmányjogász hozzáfűzte: „A miniszterelnök beszédéből levonható konzekvencia, hogy a közös nemzeti összefogásunk eredménye az, hogy míg 2008-ban egy rosszul értelmezett válságkezeléssel a baloldali kormányzás a csőd szélére sodorta az országot, addig most valóban reális lehetőségünk van arra, hogy a kanyarban előzzünk". Orbán Viktor idézte Abraham Lincoln amerikai elnöknek a Gettysburg melletti csatamezőn elmondott híres beszédének utolsó mondatát, miszerint: „A nép kormánya, a nép választotta, a népért dolgozó kormány nem fog eltűnni a föld színéről". Lomnici Zoltán ezt a mondatot a következőképpen értelmezte: „A magyar kormányfő szerint a nap végén egyetlen megkerülhetetlen, kiválthatatlan és leválthatatlan hatalmi erő van, a magyar nép, azonban ilyet – állítja a miniszterelnök – ma már nem szabad mondani, mert ez populizmus". Orbán Viktor mégis ígéretet tett, hogy a néppel, a népért és a nép által fognak cselekedni.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo részletesen tudósított, a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz vasárnap tartotta a 29. tisztújító kongresszusát. A Fidesz tagsága ismét bizalmat szavazott Orbán Viktor kormányfőnek, újraválasztva őt a pártelnöki tisztségre. Orbán Viktor ezt követően egy nagy hatású beszédben részletezte a közelmúlt kormányzati lépéseit, illetve vázolta fel jövőbeni terveit.

Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, miniszterelnök a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón, 2021. november 14-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo megkeresésére Orbán Viktor beszédét ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Intézet jogi szakértője értékelte.

Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta:

A beszéd központi eleme annak a gondolkodásmódnak a rögzítése volt, amely szerint, bár a megvalósult eredményekre joggal lehet büszke a kormány, a munkát ugyanebben a tempóban fogja tovább folytatni. A polgári konzervatív kurzus önmagával szemben támasztott fokmérője továbbra is a teljesítmény lesz, célja pedig a nemzet felzárkóztatása – hangsúlyozta a Századvég jogi szakértője, hozzátéve: „Ennek érdekében a kormány további nemzetstratégiai jelentőségű lépések megvalósításába kezdett, például a felsőoktatás vagy a vidékfejlesztés területén".

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte:

Párhuzamba állítva a két válságot: 2008-ban a baloldali vezetés megkésetten, egy, a lakosságot kíméletlenül megszorító csomaggal reagált a gazdasági válságra, mely egyaránt érintett minden korosztályt.

– emlékeztetett rá.

Amíg a baloldal válságkezelő intézkedései minden társadalmi csoportot sújtottak, addig a jelenlegi kormánynak a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetre adott válasza egyaránt igyekszik minden társadalmi rétegnek mentőövet nyújtani:

visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, 200 ezer forintra növelik a minimálbért, a fiataloknak januártól nem kell jövedelemadót fizetniük, a családok pedig visszakapják a 2021-ben befizetett adójukat

– sorolta a kormányzati válságkezelő intézkedéseket Lomnici.

1863. november 19-én a pennsylvaniai Gettysburg melletti csatamezőn mondta el Abraham Lincoln a híres beszédét, amelynek utolsó mondatából idézett Orbán Viktor a 2021. november 14-i Fidesz-kongresszuson – tette hozzá a szakértő.

A magyar kormányfő szerint

Vagyis Orbán Viktor ígéretet tett, hogy a néppel, a népért és a nép által politizál a kormány a továbbiakban is.

A „populista" jelző, természetesen, a gúny megnyilvánulása a pártelnök részéről a nyílt társadalmak eszmerendszerét valló balliberális magyar és nyugati politikusok felé, akik a döntéseiket a nemzetközi nagytőke elvárásainak megfelelően hozzák meg, a hatalom egy részét pedig a senki által meg nem választott NGO-k kezébe adnák, amelyek annak bizonyos hányadát a saját ideológiájukkal azonos nézeteket valló újságíróknak delegálják – magyarázta álláspontját ifj. Lomnici Zoltán.

– mutatott rá a szakértő. Az Alaptörvényben is deklarálták, hogy a közhatalom forrása a nép, a nép pedig választott képviselői útján, közvetlenül gyakorolja a hatalmát.

Hídember és destruktőr

A kormányfő a baloldal kapcsán Mikszáth Kálmánt is idézte, aki politikai svindlerekhez, erkölcsi halottakhoz, nagyravágyó üres fejek zagyvalékához hasonlította az akkori ellenzéket.

„Mikszáth számos irodalmi kincset, megszívlelendő gondolatok sorát hagyományozta ránk, és nem véletlen, hogy nagy nemzeti írónk intelmei, bölcsességei örök érvényű igazságokat hordoznak" - mondta Lomnici Zoltán.

Ifj. Lomnici Zoltán Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Így például a tőle származó „nem okos ember az, aki olyan fának nyesegeti ágait, melynek árnyékába húzódott" idézet ugyanúgy vonatkoztatható a teljes magyar baloldalra, de annak aktuális listavezetőjére, Márki-Zay Péterre is

– folytatta.

Ami pedig az Európai Unió helyzetét illeti, kijelenthető, hogy a szervezet egyértelműen horizontot vesztett:

– állapította meg a Századvég jogi szakértője.

Sok évszázad után Köztes-Európa, vagyis a mi térségünk jelentheti majd a stabilitást Európában:

– zárta nyilatkozatát ifj. Lomnici Zoltán.