7 tipp, amivel az Ön otthona is energiatakarékosabb lehet

Luxurious Living Room in new home Big Clean Estate Fireplace Floor Home House Interior Living Room Luxurious Luxury Modern New Room Rug Television apartment built colorful condo condominium console construction couch day empty family family room flames fl
Beautiful living room with hardwood floors and fireplace in new luxury home
Vágólapra másolva!
A fűtési szezon beköszöntével sokunkban merül fel a kérdés: hogyan tudnánk egy kicsit csökkenteni a havi kiadásainkon, hogy a tél se legyen megterhelő? Sokan már erre tudják is a választ: mivel általában a lakás fenntartására költjük a legtöbbet, a hozzá kapcsolódó kiadásokból kellene valahogy lefaragni. Jó, de hogyan? Cikkünkből kiderítheti!
Vágólapra másolva!

7 dolog, amellyel sokat spórolhat a lakásban - és még a környezetet is védheti

  1. Villanykörte helyett LED-ek
    Bár általában olcsóbbak, de gondolná, hányszor többet fogyasztanak a villanykörték, mint energiatakarékos társaik? Pedig így van: lehet, hogy a LED-izzók ára két-háromszor is többe kerülnek, de az élettartamuk is a sokszorosa egy “sima” izzóénak. Nem is beszélve arról, hogy az energiafogyasztásuk is jóval kevesebb.

  2. Csavarjuk lejjebb a hőfokot
    Ahogy a hőmérő higanyszála lejjebb kúszik, úgy kell egyre alaposabban megfontolni, melyik helyiséget fűtjük majd jobban október közepétől. Emellett pedig az sem elhanyagolható, milyen hőfokon mossuk ruháinkat, és persze az sem, hogy mennyit: biztos, hogy megéri 2-3 ruháért beindítani a gépet? A 30 fok pedig a legtöbb, napi használatú ruhánknak bőven elég lehet (kivéve talán a fehérneműket).

  3. Pancsolás és folyóvíz a minimumon

Forrás: Justin Krug (Justin Krug (Photographer) - [None]/Justin Krug

Próbálta már, hogy tusolás közben behelyezi a dugót (amennyiben a kádhoz van csatlakoztatva a zuhanyrózsa), és megméri, mennyi vizet használ el zuhanyzással? Ha igen, akkor már Ön is tudja: az elhasznált vízmennyiség nagyjából a kádfürdőhöz engedett víz negyede. A vízszámlánkat azonban nemcsak tusolással csökkenthetjük. Kezdetnek az is elég lehet, ha fogmosás közben a közkedvelt, de felesleges vízfolyatás helyett egyszerűen csak elzárjuk a csapot, és csak a legvégén nyitjuk ki újra.

  1. Konyhai praktikák
    Ha figyelünk arra, hogy a gázláng ne érje túl az edényt, miközben főzünk (elektromos tűzhely esetén pedig, hogy a főzőlap átmérőjének megfelelő legyen az edény, amit ráteszünk); hogy ne nyitogassuk a sütőt működés közben, valamint, hogy a hosszabb főzési idejű

ételeket kuktában főzzük, rengeteg energiát megspórolhatunk. Egy kuktafazék esetében akár az idő és az energia 30-40%-át is!

  1. Redőny, reluxa és függöny
    E mesterhármas bármelyik tagja hamar a legjobb barátunkká válhat a hőtartásban. Általuk télen bent, nyáron pedig kívül tarthatjuk a meleget.

  2. Hűtés okosan
    Azzal valószínűleg senkit nem lepünk meg, hogy meleg ételt helyezni a hűtőbe a legkevésbé sem jó ötlet. Azonban az sem mindegy, hűtőszekrényünknek milyen az energiafogyasztása. Az “A+++” a legtakarékosabb, míg a “G” fogyasztja a legtöbb energiát, így ennek alapján célszerű cserélni vagy kiválasztani hűtőnket. Emellett tartsuk távol a fútőtesttől, és ne is nyitogassuk túl gyakran (a bejutó meleg és nedves levegő miatt).

  3. A szigetelés kérdése
    Ez már egy fogasabb kérdés, mint az előbbiek, és megoldani is nehezebb egy kész épület esetén. Ám egy lakás szempontjából alapvető fontosságú a megfelelően kivitelezett szigetelés: hiszen az mégsem mindegy, a külvilágnak vagy saját magunknak, a szobában fűtünk, vagy éppen, hogy mennyire tudunk megmaradni nyáron a meleg lakásunkban.

Ha már nem elég néhány tipp…

Vannak azonban olyan lakások - például a régebbi építésű, 50-100 éves épületek-, amelyeknél hiába minden próbálkozásunk, az energiafogyasztásuk mégis igen magas marad. Esetleg annyira drága lenne a korszerűsítésük, hogy abból a pénzből már vehetnénk is egy új lakást. És sok esetben valóban ez a megoldás, ám mind tudjuk: egy ilyen beruházás nem kevés pénzbe kerül. Ehhez nyújthat segédkezet egy, hazánkban még viszonylag újszerű hitelkonstrukció, a zöld hitel: általa teljesen új, akár “BB” minősítésű ingatlanhoz juthatunk, nemcsak építtetés vagy telek megvétel, hanem vásárlás útján is!