Orbán Viktor Emmanuel Macronnak: Erősebb Európát akarunk - Képek

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. december 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétfőn Budapestre érkezett Emmanuel Macron francia államfő, aki Orbán Viktor miniszterelnök mellett találkozik a V4-es országok vezetőivel is. Orbán Viktor és Emanuel Macron közös sajtónyilatkozatot tett.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor egyetértően szólt Macron elnök korábbi nyilatkozatáról, miszerint a francia államfő és a magyar miniszterelnök politikai ellenfelek ugyan, de európai partnerek is egyben. A kormányfő emellett kijelentette, hogy mindkettőjükben közös, hogy szeretik a hazájukat, erősebb Európát akarnak, valamint törekszenek az európai stratégai autonómia elérésére. Utóbbi esetében a miniszterelnök három kulcsterületet említett meg:

a közös európai védelmi ipart, az energetikai szektort, különös tekintettel a nukleáris együttműködésre, valamint az agrárszektort.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Emmanuel Macron nyilatkozatában kifejtette, hogy örül a budapesti látogatás lehetőségének, illetve hozzátette, hogy ismert politikai nézeteltéréseik ellenére lojális partnerei egymásnak. és Európa-pártiak. A francia elnök külön megköszönte, hogy Magyarország is küldött csapatokat Maliba a terrorizmus elleni küzdelem jegyében.

Macron is sürgette az európai szintű szuverenitás elérését az energetika és a védelmi politika vonatkozásában.

Utóbbi tekintetében kijelentette, hogy csökkenteni kell a kontinens gázimportját, amelyre a nukleáris energia jelenthet megoldást. A francia elnök megemlítette a migrációs politikát is, amely kapcsán szerinte a tagállamoknak közösen kell konvergenciautakat kell találni, főleg az utóbbi hetekben, az EU keleti határán történtek fényében. Macron a jogállamisági vitákat is szóba hozta, amely véleménye szerint központi kérdés. Ennek vonatkozásában szorgalmazta a tagállamok és az uniós intézmények közötti párbeszéd folytatását az elérő álláspontok ellenére.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A közös nyilatkozattétel után Orbán Viktor és Emmanuel Macron kétoldalú tárgyalásokat folytatnak a fenti témákban.