Varga Judit: A magyar alkotmánybírósági döntés utat tud mutatni az EU jövőbeli migrációs politikájának

VARGA Judit
Miskolc, 2021. október 22. Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a megyei kormányhivatal közös megemlékezésén, a megyei önkormányzat ünnepi közgyűlésén Miskolcon, a megyeházán 2021. október 22-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
A meglévő uniós menekültügyi és migrációs rendszer nem képes megvédeni Európát az illegális bevándorlástól, a magyar Alkotmánybíróság pénteki döntése azonban utat tud mutatni az Európai Unió jövőbeli migrációs politikájának - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit kijelentette: "Megérett az idő, hogy a valósághoz alakítsuk az uniós jogszabályokat".

A magyar Alkotmánybíróság kimondta, hogy olyan helyzetekben, amikor nem működik a közösen gyakorolt hatáskör, nem érvényesül az uniós jog, akkor a tagállamok egyedi megoldásokat tudnak alkalmazni.

A meglévő uniós menekültügyi és migrációs rendszer nem képes megvédeni Európát az illegális bevándorlástól, a magyar Alkotmánybíróság pénteki döntése azonban utat tud mutatni az Európai Unió jövőbeli migrációs politikájának - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden Forrás: MTI/Vajda János

A magyar alkotmánybírósági döntés tehát utat mutat az unió jövőbeli migrációs politikájának - emelte ki az igazságügyi miniszter.

A döntés nem mond ellent az uniós jog elsőbbségének, és nem vizsgálja felül az uniós bíróság ítéletét sem - tette hozzá.

Varga Judit elmondta, már több tagállam is levelet írt az Európai Bizottságnak, hogy a migráció ügyében keressen új megoldást, vagy azt kérte, hogy finanszírozza a fizikai határzár felépítését.

Emlékeztetett: Magyarország már 2015-ben alkalmazott egyedi és innovatív megoldásokat a jogi határzár létesítésével, valamint a tranzitzónák létrehozásával.

Noha most több ország hasonló megoldást vár az uniós bizottságtól, Magyarországot még mindig bíróság előtt hurcolják meg ugyanezért.

- fogalmazott, és hozzátette: az eljárás során már olyan ügyek is előkerülnek, amelyek az eljárás kezdetekor még nem is léteztek.

Kijelentette: a "teljesen elgyengült" eljárás során a magyar kormány mindenkor meg fogja védeni a magyar érdekeket, bármi fajta nyomás ellenére sem fogja beengedi a migránsokat Magyarországra, és a végsőkig küzdeni fog Magyarország és az Európai Unió határainak védelméért.