Játékpénzzel csaltak ki 65 millió forintot több embertől

rip deal módszerrel dolgozó csalók kerülhetnek rács mögé
rip deal módszerrel dolgozó csalók kerülhetnek rács mögé
Vágólapra másolva!
Egy évig tartó nyomozás során fejtették vissza a fővárosi gazdasági nyomozók annak az évekre visszanyúló sorozatcsalásnak az ügyét, melyben a bűncselekmények feltételezett elkövetői az úgynevezett „rip deal" módszerrel csaltak ki megközelítőleg 65 millió forintot több embertől.
Vágólapra másolva!

A rip deal az a módszer, amikor pénzváltás során az áldozatok valódi pénzt kapnak, melyet megszámolnak,

majd amikor nem figyelnek, a csalók váratlanul kicserélik a pénzt egy másik kötegre,

ami kinézetre megegyezik az eredetivel,

de a kötegben már nem valódi pénz, hanem hamis, játékpénz van.

Ezzel a módszerrel 2013 és 2015 között több férfi is részt vett egy csalássorozatatban. A bünözőket azonosították a rendőrök, elfogták őket, ügyük a bíróság elé került.

A BRFK gazdasági nyomozói ezzel a trükkös módszerrel elkövetett csalás nyomaira akadtak 2020 áprilisában, amikor egy másik bűncselekmény nyomozása során egy tatabányai lakásban tartottak házkutatást. Az ügyben gyanúsított T. Zsolt rokonának házában ugyanis hamisnak látszó, sorszámozott pénzt találtak. A játékpénz 300 ezer eurónak látszott.

A lefoglalt bankókról a Magyar Nemzeti Bank szakértője megállapította, hogy hamisítványok, ráadásul gyenge minőségűek.

Az országos szintű elemző munka során több olyan bűncselekményre derült fény, amely a 2013 és 2015 között elkövetett csalássorozat gyanúsítotti köréhez vezetett.

rip deal módszerrel dolgozó csalók kerülhetnek rács mögé Forrás: Police.hu

A gyanú szerint 2014 őszén T. Zsolt és társa megállapodtak abban, hogy ismeretségi körükből olyan vagyonos embereket keresnek,

akiknek forintról euróra történő átváltást ígérnek a hivatalosnál jóval kedvezőbb árfolyamon, aztán a pénzváltásnál átverik őket.

A kiszemelt áldozatok közül T. Zsolt 2015. januárjában találkozót beszélt meg az egyik férfivel, akivel egy hotelben megállapodtak, hogy T. Zsolt hetente 20 ezer-30 ezer eurót vált majd neki jutányos áron.

Egy héttel később T. Zsolt telefonon jelezte ügyfelének, hogy 30 ezer eurót tud nála váltani, majd üzenetben megadta neki a találkozó helyszínét és időpontját. A megbeszélt találkozóra nem ő ment el, hanem az egyik ismerősét küldte. C. I. Teodor a pénzváltásra megadott bécsi helyszínen beült az áldozat autójába és átadott neki 30 ezer eurót.

A férfi átszámolta, és mivel a bankjegyeket eredetinek találta, a pénzt a gépkocsi váltója mellé helyezte, C. I. Teodornak pedig átadott 9 millió forintot.

Pénzváltás közben a román férfi elterelte a becsapott ember figyelmét, és a váltó mellé helyezett köteget kicserélte játékpénzre.

A kiszélesített nyomozás során kiderült, hogy C. I Teodornak nem ez volt az első ilyen bűncselekménye. A módszere pedig mindig ugyanaz volt. Valódi pénzt adott át ügyfeleinek, majd amikor az euró ellenértékét magához vette, hamis pénzkötegre cserélte ki a többmillió forintot érő valódi valutát.

A román férfit négy ilyen bűncselekménnyel hozták összefüggésbe, mely során összesen 55 millió forintot csalt ki emberektől.

A BRFK nyomozói T. Zsoltot bűnszövetségben, jelentős kárt okozó csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, C. I. Teodor ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A férfit tavalyelőtt, 2020. október 16-án fogták el. Addigra kiderült, hogy a román bűnöző egy 2010-es fegyveresen rablásban is részt vehetett, amelyben 10 millió forintot szerzett a bűntársaival.

Így gyanúsításakor a négyrendbeli csalás mellett fegyveresen elkövetett rablás megalapozott gyanúját is közölték vele.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán most zárták le a nyomozást, az ügy iratait hamarosan vádemelési javaslattal küldik el az illetékes ügyészségnek. C. I. Teodor most úgynevezett átadási letartóztatásban van, mivel amikor a nyomozók a hamis bakjegyek sorszámait ellenőrizték az Europol adatbázisában, kiderült,

hogy ugyanilyen sorszámmal ellátott bankjegyeket Belgiumban használták fel egy bűncselekménynél.

A belga hatóságok felvették a kapcsolatot budapesti kollégáikkal. A magyar gazdasági nyomozók segítségével azonosítani tudták a náluk folytatott büntetőeljárásban C. I. Teodort. A letartóztatás alatt álló férfit hamarosan átadják a belga hatóságoknak.