Április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás

Prága, 2021. október 9. Egy nő voksol egy prágai szavazóhelyiségében 2021. október 9-én. Csehországban október 8-9-én választják meg a parlamenti alsóház 200 képviselőjét. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
2022. április 3-ára írta ki Áder János köztársasági elnök a kilencedik szabad magyar országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást.
Vágólapra másolva!

Április 3-án tartják Magyarország történetének kilencedik szabad országgyűlési választását - derült ki Áder János közleményéből. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.

Áder János közleményei, amely a köztársasági elnök honlapján jelentek meg:

A választás időpontjáról

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

A népszavazás időpontjáról

Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat.

Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzöm ki.