Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az élelmiszerárstop az inflációs hatásokat tompítja

maszk vásárlás szájmaszk bolt üzlet
Van, aki az üzletekben még megtartja a maszkviselést
Vágólapra másolva!
A hat alapvető élelmiszerfajtára bevezetett árstoppal a lakosságot kedvezőtlenül érintő inflációs hatásokat akarja tompítani a kormányzat - jelezte a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Regős Gábor azt mondta, hogy a hat termék 2,5 százalékos aránnyal szerepel az inflációs kosárban, így az árstop inflációra gyakorolt hatása néhány tizedszázalék lehet. Ugyanakkor az intézkedés minden háztartást érint - tette hozzá.

Az intézkedés minden háztartást kedvezően érint. Forrás: 123rf.com

Az elemző hangsúlyozta, hogy világszerte és az Európai Unióban is inflációs nyomás tapasztalható, és például a balti államokban már a 10 százalékot is eléri a pénzromlás mértéke.

Magyarország egy kis nyitott gazdaság, jelentős importigénnyel, ami azt jelenti, hogy például az energiahordozók drágulása jelentős inflációs nyomást okoz - fejtette ki.
Ezt igyekezett a kormányzat tompítani az élelmiszerárstop mellett olyan intézkedésekkel, mint a rezsicsökkentés, az üzemanyagok ársapkája.

Ide sorolható még a Magyar Nemzeti Banknak a forint erősödését, így az importtermékek hazai árának csökkenését szolgáló kamatemelési ciklusa is

- jegyezte meg Regős Gábor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről