Így trükközik Márki-Zay Péter finanszírozója, Bige László

Bige László, a baloldali milliárdos
Bige László, a baloldali milliárdos
Vágólapra másolva!
Továbbra sem egyenlítette ki Márki-Zay Péter finanszírozója, Bige László a műtrágyakartell tizenegymilliárdos számláját. A baloldali oligarcha a jogi lehetőségeket kihasználva újabb és újabb időt nyerne az utalásig. Bige az elmúlt hónapokban többször megfenyegette a magyar gazdákat, és nyíltan hitet tett a baloldal mellett. Eddig 65 millió forintot adott a baloldal kampányára Bige, de arra is volt ideje, hogy egy luxusétteremben ebédeltesse meg a rezsicsökkentés, a 13. havi nyugdíj és a minimálbér eltörlésével kampányoló baloldali jelöltet. 
Vágólapra másolva!

Lassan három hónappal a GVH elmarasztalása után a Nitrogénművek Zrt. és a konszolidációjába bevont vállalkozások továbbra sem egyenlítették ki a 11 milliárdos számlát, sőt, a jogi lehetőségeket kihasználva újabb és újabb időt nyernek az utalásig.

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozásainak egy hónapja van, hogy befizessenek több mint 11 milliárd forint büntetést.

A brutális csekk azonban jócskán eltörpül az üzletember céghálójának értéke és a személyes vagyona mellett is.

Bige László, a baloldali milliárdos a 11 milliárdos bírságot nem fizeti be, de Márki-Zayra korlátlanul költi a pénzt Forrás: MTI

Jelen állás szerint biztosan nem kell még januárban sem fizetniük, mivel az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló fővárosi törvényszéki határozat elleni fellebbezést a Kúria a felterjesztéstől számított harmincnapos határidőn belül értékeli. Ez, tekintettel a december 24. és január 1. közötti téli ítélkezési szünetre – amely időszak nem számít bele a határidőkbe –, csak majd valamikor februárban lesz esedékes. Persze Márki-Zay kampányára eközben korlátlanul költi a pénzt a baloldali oligarcha.

A baloldali oligarcha a magyar gazdákon nyerészkedett

A kartellezési ügy hátterében az állt, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést.

A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Ez érintette a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-t és a Cargill Magyarország Zrt.-t. A Nitrogénművek a baloldal egyik fő támogatójához, Bige Lászlóhoz köthető.

Az árak rögzítését, a piac felosztását célzó tiltott megállapodások – vagyis a kartellek – a legsúlyosabb versenykorlátozásnak számítanak, mivel jelentős társadalmi károkat okozhatnak.

A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek.

Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével továbbgyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat.

36 milliárd forinttal károsította meg a gazdákat Bige László baloldali oligarcha Forrás: MTI/Balázs Attila

36 milliárddal rövidítette meg a magyar gazdákat Bige

Később az Agrárminisztérium kiszámolta, mekkora kárt okozott a gazdáknak Bige. A baloldali oligarcha kartellezése 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

- mondta később Nagy István agrárminiszter.

Fenyegetőzés, majd meghátrálás

Bige László a bírság után sem nyugodott meg, és azzal fenyegette meg a magyar gazdákat, hogy csak egy napig lehet majd műtrágyát venni tőle, és ezenkívül csak külföldön fog értékesíteni. A magyar műtrágyapiac hatvan százalékát az ország egyetlen érdemi mennyiséget termelő műtrágyagyára, a Nitrogénművek Zrt. uralja. A hazai gazdálkodók 1,8 millió tonna műtrágyát használnak fel, amely elengedhetetlen a biztonságos termény- és élelmiszer-előállításhoz.

Bige ezt a kijelentését december végén visszavonta, kétnapos vásárlási időt hagyott, és bejelentette, hogy nem viszi ki a műtrágyát az országból.

- tette hozzá Jakab István.

Márki-Zay Péter egyik legfőbb finanszírozója Bige László Forrás: JOHN THYS / AFP / MTI/Balázs Attila

Így finanszírozza az oligarcha a baloldal kampányát

A magyar gazdák elleni támadások és fenyegetőzések mellett arra is jutott ideje a baloldali oligarchának, hogy teljes mellszélességgel beszálljon a baloldal és Márki-Zay Péter kampányába. Korábban derült ki, hogy már hatvanötmillió forinttal támogatta Bige László a baloldal kampányát. Márki-Zay azt is elejtette, hogy Bige László egy ötmillió forintos számlájukat már kifizette, helyesebben átutalta az összeget. A baloldali politikus szerint ez teljesen legális. A miniszterelnök-jelölt azt is elárulta, hogy korábban egy hatvanmillió forintos kutatást is finanszírozott a baloldali oligarcha, most pedig egy újabb felmérés kifizetését kérték tőle.

Így fogyasztotta luxusebédjét Márki-Zay és Bige

Bige és Márki-Zay korábban egy luxusétteremben egyeztetett. A rezsicsökkentést támadó baloldali politikuson azonban nem látszott, hogy különösebben aggódott volna a számla miatt, hevesen bólogatott és nevetgélt a gazdákat megkárosító műtrágyakirállyal.

Mindeközben a baloldal miniszterelnök-jelöltje arról beszél a nyilatkozataiban, hogy eltörölné a rezsicsökkentést és a minimálbért, valamint a 13. havi nyugdíjat is. A politikus szerint ugyanis az embereknek érezniük kell az árakat, mert különben nem spórolnak.

- vélekedett korábban a hódmezővásárhelyi polgármester.

A felvételek szerint azonban Márki-Zay Péter maga nem igazán híve a spórolásnak, csak a magyar embereket szeretné erre rávenni.

Márki-Zay Pétert azonban ez nem aggasztja. A baloldal miniszterelnök-jelöltje saját elmondása szerint nem is kérdezte a kartellezésről Bige Lászlót, és úgy fogalmazott, hogy az ördöggel is összefogna, hogy hatalomra kerülhessen.

- állította korábban a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Hűtlen kezelés és vesztegetés vádja

A kartellezés mellett Bige László ellen októberben emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés vádja miatt. Az ügyészség szerint Bige visszaosztásos rendszerben értékesítette a műtrágyát, melyet saját üzemében leértékelt, majd teljes áron adott tovább.

A gyanú szerint Bigének csaknem 800 millió forint ütötte a markát, melyet egy kedvezményezett kereskedő adott át neki.

Bige Lászlóra börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre.