Nem kell börtönbe vonulnia a motoros láncfűrészesnek

láncfűrész illusztráció
láncfűrész illusztráció
Vágólapra másolva!
A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését annak a férfinak az ügyében, aki egy fakivágás során maradandó sérülést okozott egy másik férfinak egy motoros láncfűrésszel. 
Vágólapra másolva!

Két férfi egy akácfát próbált kivágni 2019. augusztus 9-én, amihez az egyikük egy motoros láncfűrészt használt, amíg a másik kézzel nyomta le a fát.

Ahogy korábban írtuk, a Kaposvári Törvényszék ítélete szerint

vágás közben a fűrész kiugrott a vágatból és megvágta a fát tartót a mellkasának bal oldalán, illetve a bal hónaljvonalban.

A férfit mentőhelikopter vitte kórházba közvetlen életveszélyes állapotban, ahol azonnal megoperálták. Egy hónappal később bal karjának nagy részét amputálták.

Eközben eljárás indult a másik férfi ellen, aki - a nyomozók szerint -

magatartásával mind a munkavédelmi, mind a motoros fűrész kezelésével kapcsolatos, illetve a fadöntésre vonatkozó biztonsági szabályokat is megszegte.

A Kaposvári Törvényszék a fűrészt tartót maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben mondta ki bűnösnek, amiért 1 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés és amiatt fellebbezett, hogy kapjon hosszabb börtönbüntetést. Az ügy a Pécsi Ítélőtábla elé került, amely jogerős ítéletében helybenhagyta,

az első fokon eljáró bíróságon kiszabott büntetést, ezen felül rendelkezett a férfi előzetes mentesítéséről is.