Újra járnak zarándokvonatok Csíksomlyóra

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat halad Gyergyószentmikós felől Madéfalva irányába Marosfőnél. A 15 kocsiból álló vonat mintegy nyolcszáz zarándokkal indult el a budapesti Nyugati pályaudvarról a megelőző nap.
A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat halad Gyergyószentmikós felől Madéfalva irányába Marosfőnél. A 15 kocsiból álló vonat mintegy nyolcszáz zarándokkal indult el a budapesti Nyugati pályaudvarról a megelőző nap.
Vágólapra másolva!
Júniusban Csíksomlyóra és a lengyelországi Czestochowába, szeptemberben pedig a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba indít zarándokvonatokat a MÁV a Misszió Tours utazási irodával.
Vágólapra másolva!

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a zarándokvonatok azt üzenik, hogy itt Közép-Európában,

Az államtitkár szerint a zarándoklatok másik fontos vonása, hogy közösségi élmény. Aki zarándokol, az a másikra, a közösségre van bízva.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozta, hogy a zarándoklatok e két sajátossága miatt szorgalmazza és támogatja az államtitkárság évről évre, hogy gyermekvédelemben élő fiatalok is részt vehessenek rajtuk, megtapasztalva a közöséghez való tartozás és a lelki feltöltődés élményét. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalata, hogy

a gyerekek várják és szeretik ezeket a zarándoklatokat,

és sokszor hónapok múlva is mesélnek élményeikről. Fülöp Attila közölte azt is, hogy az utazásokon idén is részt vesznek majd határon túli fiatalok.

A hit megőrzéséért és ébresztéséért

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt: a vonatos zarándoklatok

a hit megerősítésének és a hit ébresztésének szempontjából is fontos események.

Ahogy az imádságnak, úgy a zarándoklatoknak is négy eleme lehet: a dicsőítés, a hálaadás, az engesztelés és a kérés. Hogy ezek közül melyik a hangsúlyosabb, azt mindig "élethelyzetünk adja meg" - mondta. Veres András reményét fejezte ki, hogy a nyári zarándoklatok már a világjárvány utáni hálaadás és dicsőítés alkalmai, az újrakezdés és a lelki megújulás eseményei lesznek.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója és Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emellett az utóbb években erősödő "ideológiai agresszió" egyre szükségesebbé teszi, hogy "bölcsességet", "tisztánlátást" kérjünk Istentől - mondta Veres András, aki a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatok egyházi fővédnöke, utóbbi vonatnak pedig lelki vezetője is lesz.

"Erősödhet az életerőt adó kereszténység"

Kövér László, a csíksomlyói és a lengyelországi zarándoklat másik fővédnöke az eseményre küldött üzenetében úgy fogalmazott:

Egyszóval erősödhet az életerőt adó kereszténység".

Csíksomlyó és Czestochowa Közép-Európa keresztény hitének megtestesítője évszázadok óta. Összetartozásukban és önazonosságukban erős, keresztény gyökereiket és hitüket megőrző és megőrizni kívánó emberek zarándokhelye, a nemzeti kultúra védőbástyája, az összetartozás megélésének színhelye mind a kettő - írta az Országgyűlés elnöke.

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Napjainkban,

különös jelentőséget kapnak e zarándokhelyek - tette hozzá.

Tíz év alatt több mint húszezer zarándok

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a vasúttársaság a Misszió Tours Utazási Irodával közösen

az elmúlt tíz évben több mint húszezer zarándokot utaztatott.

Kitért arra is, hogy a zarándokvonatokon speciális igényeket is ki kell elégíteniük, mint például a vonatrádió vagy a külön fülke biztosítása istentiszteleti alkalmakra.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója ismertette: a szokásos Boldogasszony zarándokvonat mellett idén indítanak a csíksomlyói búcsúba egy másik, rövidebb programmal tervezett zarándokvonatot is, amely a szombati búcsúi mise után visszaindul Budapestre. Elmondta: a csíksomlyói zarándoklaton távoli országokban diaszpórában élő magyar fiatalok is részt vesznek majd, a Rákóczi Szövetség pedig szervezi, hogy a lengyelországi zarándoklatra száz kárpátaljai fiatal is elutazhasson.