Veszélyesek időszak jön, sokkal több baleset történhet csúszós, ködös utakon

Budapest, 2021. október 7. Összeroncsolódott személyautó a főváros XVIII. kerületében, a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, Vecsés határában 2021. október 7-én. A jármű megcsúszott a nedves úton, átszakította a szalagkorlátot, majd egy oszlopnak csapódott. Az autó két utasát a tűzoltók szabadították ki a roncsból, egyikük életveszélyesen megsérült. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban megérkezett az igazi téli időjárás, és ezzel együtt a csúszós, lefagyott utak, és a köd. Ilyenkor persze megváltoznak az útviszonyok is. Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő szerint ilyenkor sokkal óvatosabban és körültekintőbben kell vezetni. Enélkül sokkal több baleset történhet. A rendőrök is ezt mondják, illetve azt, hogy a szélsőséges időjárásban, aki teheti, maradjon otthon, vagy legalábbis válassza a tömegközlekedést.
Vágólapra másolva!

A téli időjárási körülmények, mint például

a hideg idő, a köd, a lefagyott, csúszós utak, a korai sötétedés könnyen vezethetnek balesetekhez. Ez különösen igaz akkor, ha a sofőrök nem elég óvatosak, és nem tartják be az előírásokat.

Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakértő szerint ilyenkor elengedhetetlen a megszokottnál is körültekintőbb vezetés, és az, hogy az autót alkalmassá tegyük a téli közlekedésre.

Forrás: Pirelli

A legfontosabb a magunk, és az autó felkészítése. Bár magyarországon a téligumi használata nem kötelező, de jó, ha van, bizonyos helyeken kifejezetten ajánlott is.

A szakember ugyanilyen fontosnak gondolja, mindig legyen az autóban ablakmosó, illetve, hogy a lámpák tiszták legyenek. Télen ugyanis reggel 7-kor még sötét van, délután fél 5-kor pedig már sötét van.

"Ezért ügyeni kell arra, hogy soha ne közlekedjünk kiégett lámpával. Az ablaktörlő működőképessége, fagyálló folyadékkal való ellátása szintén fontos a jó látási viszonyok érdekében" - mondja. Azt is hozzá teszi, hogy ilyenkor érdemes a megszokottnál jóval óvatosabban, körültekinőbben, higgadtabban vezetni.

"A legtöbb sofőr hajlamos rutinból vezetni, a szokásos módszerekkel, és esetenként figyelmen kívül hagyni a megváltozott útviszonyokat, látási körülményeket, megnövekedett féktávolságot, és

Szerinte különösen a hosszabb utak előtt fontos, hogy az ember előre tájékozódjon, olvasson híreket, figyelje az időjárásjelentést, és ennek megfelelően készítse fel az autóját, és saját magát a várható útviszonyokra.

Forrás: Shutterstock

"Téli időszakban néhány fok eltérés is döntő jelentősségű lehet a vezetési módszerek megválasztásában. Ha például az adott területen plusz két-három fok van, elképzelhető, hogy néhány településsel távolabb fagypont alatt van a hőmérséklet, amivel szintén érdemes számolni. A

- mondja.

- teszi hozzá Lovas Károly.

Összeroncsolódott autó a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A kocsi megcsúszott a nedves úton, átszakította a szalagkorlátot, majd egy oszlopnak csapódott. Az autó két utasát a tűzoltók szabadították ki a roncsból, egyikük életveszélyesen megsérült. (illusztráció) Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Hajdú-Bihar megyei rendőrök közleményükben ők is arra hívják fel a figyelmethogy mindenki , fokozottan óvatosan vezessen, az időjárási körülményekkez alkalmazkodva. Külön kiemelték, hogy

vegyük fel a többi közlekedő tempóját, még akkor is, ha az lassabb az általunk megszokottnál, ügyeljünk a megnövekedett féktávolságra, fokozottan vegyük figyelembe az előzési szabályokat.

Fontos emellett, hogy

tartsuk tisztán az ablakokat, köd esetén használjunk ködfényszórót, és ónos eső esetén, ha nem muszáj, ne induljunk útnak

se gyalog, sem autóval. Ha elkerülhetetlen, hogy kimenjünk, inkább tömegközlekedési eszközzel tegyük, az ilyenkor biztonságosabb.

A Köpönyeg időjárás-előrejelző oldal szerint,

bár a következő napokban a hőmérséklet néhány fokkal magasabb lehet, és napközben elérheti a 6-7 fokot is, éjszakai fagyokra azonban továbbra is érdemes számítani.