Dömötör Csaba: Óriási felelőtlenség, hogy Márki-Zay fegyvereket is küldene Ukrajnának

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter nem rég egy német lapnak adott interjújában is megerősítette, hogy fegyvereket is küldene az ukrán hadszíntérre, ez óriási felelőtlenség – jelentette ki Dömötör Csaba államtitkár. Emlékezetes, Márki-Zay az elmúlt napokban többször is elmondta, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter nem rég egy német lapnak adott interjújában is megerősítette, hogy fegyvereket is küldene az ukrán hadszíntérre,

Ebben a helyzetben ez óriási felelőtlenség

– jelentette ki Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Hozzátette, „aggódunk Ukrajnáért, a miniszterelnök elítélte Oroszország katonai fellépését, de a mi alapvető érdekünk a béke.” Mint mondta, azért kell megtenni mindent, hogy garantálják a magyar emberek és Magyarország biztonságát.

Ezért arra kérnek minden hazai közéleti szereplőt, hogy

ne tegyenek felelőtlen nyilatkozatokat, mert ebben a helyzetben ezek veszélyesek.

Márki-Zay magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az elmúlt napokban Gyurcsány jelöltje, Márki-Zay Péter többször is arról beszélt, hogy katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába.

Gulyás Márton baloldali aktivistának adott interjújában arról beszélt, hogy mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk - mondta Márki-Zay, majd arra a kérdésre, hogy akár magyar katonákat is küldene, azt mondta:

Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

Márki-Zay Péter kijelentése azért is megdöbbentő, mert egyetlen NATO-ország sem küld katonákat Ukrajnába, mivel Ukrajna nem NATO-tag. Még az Egyesült Államok sem, ezt többször világossá tették, ráadásul ez a lépés komoly veszélybe sodorhatná Magyarországot.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este azt is elmondta, hogy fegyvereket is küldene Ukrajnának. Mint mondta,

Az interjúban azt is megerősítette, hogy

Nem zárná ki, hogy Magyarország katonai missziót küldjön Ukrajnába,

hiszen – mint mondta – Afganisztánban és más NATO-missziókba is küldött. Fontos kiemelni azonban, hogy ezekben az esetekben a magyar katonák békefenntartónak érkeztek más országokba, nem háborúzni.

Márki-Zay háborúzni küldene magyar katonákat.

Ezek után ráadásul még egy német lapnak adott interjújában is megerősítette a baloldali jelölt, Márki-Zay Péter álláspontját.

A Tagesspiegelnek adott interjújában úgy fogalmazott: „néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, mi is támogatjuk a békés, közös érdekeken alapuló gazdasági és kulturális együttműködést Oroszországgal. Nos, ez a jelenlegi válsággal megváltozott. Természetesen

amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk.”