Ez történt szombat estig az orosz-ukrán háborúban

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Kijev, robbanás, katona, gránát, conflict Horizontal
Ukrainian service members collect unexploded shells after a fighting with Russian raiding group in the Ukrainian capital of Kyiv in the morning of February 26, 2022, according to Ukrainian service personnel at the scene. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán fővárost, Kijevet több oldalról is támadják az orosz csapatok, a városban kijárási tilalmat rendeltek el, sokan az óvóhelyként használt metróban találtak menedéket. Közben egyre súlyosabb a helyzet Ukrajna második legnagyobb városában, a kelet-ukrajnai Harkovban is, és arról is érkeztek hírek, hogy az orosz csapatok elfoglalták az Ukrajna délkeleti részén található Melitopol városát. A háború elől menekülve már több mint százezren hagyták el az országot.
Vágólapra másolva!

Heves harcok Kijevben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, „a főváros sorsa most dől el. Az ellenség minden erejével azon lesz, hogy megtörje ellenállásunkat. Ma éjjel arra készülnek, hogy lerohanják Kijevet.”

Szombat hajnalban többfelé lövéseket lehetett hallani Kijevben, miután az orosz csapatok átlépték a főváros határát. A város egyes részein heves utcai harcok alakultak ki. Egyes hírek szerint a városközpontból is tüzérségi támadás zaja hallatszott.

Heves utcai harcok zajlottak Kijevben Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy keressenek menedéket, kerüljék az ablakokat és az erkélyeket. Az óvóhelyként használt metró is teljesen megtelt menedéket keresőkkel.

Az orosz egységek több irányból, északról, nyugatról és délről is ostrom alá vették az ukrán fővárost. Szombat délelőtt Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt közölte, hogy semlegesítették az orosz csapatokat, és jelenleg egy orosz katona sincs a városban.

A polgármester egy videót töltött fel, amiben azt is elmondja, hogy Gostomel felől próbáltak betörni Kijevbe, de ott semlegesítették az orosz egységeket.

Volodimir Zelenszkij szombat délelőtt közzétett videóüzenetében azt mondta,

"Sikeresen visszaszorítottuk az ellenséges támadásokat. A harcok az ország sok városában és régiójában folytatódnak, de (...) a mi hadseregünk ellenőrzi Kijevet és a főváros körüli kulcsfontosságú településeket."

Kifejtette, hogy szerinte Moszkva Ukrajna szívében "a saját bábjait akarja hatalomra juttatni, mint ahogyan Donyeckben tette".

"Megtörtük ezt a tervüket"- jelentette ki Zelenszkij, majd azt állította, hogy az orosz hadsereg "semmilyen előnyhöz nem jutott".

Ugyanakkor meghosszabbították a kijárási tilalmat Kijevben. Szombaton már délután ötkor érvénybe lép az éjszakai kijárási tilalom, ami egészen vasárnap reggel 8 óráig lesz érvényes.

Több irányból támadják Ukrajnát, ellentmondásos hírek érkeznek a veszteségekről

Az elmúlt napokban az orosz csapatok több fronton indítottak támadást Ukrajna ellen. Fehéroroszország felől, a keleti határtól és a Krím-félsziget felől is hajtottak végre katonai hadműveleteket.

Az ukrán hadsereg szombat reggel azt közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.

Szintén még szombat reggel, az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz csapatok elfoglalták az Ukrajna délkeleti részén található Melitopol városát.

Eközben ellentmondásosan számolt be az orosz és az ukrán fél a veszteségekről.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton Moszkvában azt közölte, hogy Oroszország 821 ukrán katonai objektumot semlegesített azóta, hogy csütörtök hajnalban hadműveletet indított Ukrajna ellen.

Konasenkov állítása szerint az orosz hadsereg 14 katonai repülőteret, 19 hadállást, 24 Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást számolt fel. Az ukrán haditengerészet nyolc hajóját érte találat, és számos repülőgépet, helikoptert, drónt, harckocsit és páncélozott járművet semmisítettek meg.

Arról is beszámoltak, hogy nem vesztette életét orosz katona.

Ezzel szemben az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy az oroszok 3500 katonát vesztettek a harcokban, és kétszázan estek az ukránok fogságába. Az ukrán erők 14 repülőgépet, 8 helikoptert, 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet semmisítettek meg.

Ellentmondásos hírek érkeznek a háborús veszteségekről Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Viktor Ljasko, az ukrán országos tisztifőorvos szerint eddig 198 ukrán, köztük három gyerek halt meg az orosz invázió kezdete óta - írja a Sky News. Szerinte összesen 1115 ukrán ember sérült meg, köztük 33 gyerek. Az nem világos, hogy a sérültek és az áldozatok száma alatt csak civileket ért-e.

Szombat délután Jack Detsch, a Foreign Policy nemzetbiztonsági ripotere arról írt Twitteren, hogy "az amerikai védelmi minisztérium egyik munkatársa szerint Oroszország több tízezer katonát küldött Ukrajnába az elmúlt 24 órában mind a három fronton. Állítólag Putyin már a tartalékosokat is mozdította".

Arról is érkeztek információk, hogy szombat délelőtt Brodi városánál, a lvivi területen Körülbelül 60 ejtőernyős katona indított támadást, de az ukránok visszavonulásra kényszerítették őket.

A nyugat-ukrajnai, Ivivi területet eddig nem érintette az orosz offenzíva.

Szombat délután az ukrán elnök újabb videóüzenetet tett közzé, melyben az oroszoknak üzent.

"Azt szeretném, ha mindenki meghallgatna Oroszországban. Minden egyes ember. Több ezer áldozat van, több száz rab van, akik nem értik, miért küldik őket Ukrajnába, hogy meghaljanak és megöljenek másokat. Minél előbb megmondjátok a kormányotoknak, hogy ennek a háborúnak véget kell vetni, annál többen maradtok életben. Tudjuk, hogy közületek is sokan kiállnok a háború ellen. És azt is tudjuk, hogy sokan Oroszországban is döbbenettel figyelik a vezetők gonoszságát és erőszakosságát. Ez a korrekt reakció, köszönjük nektek" - mondja az ukrán elnök a videóban, majd több embert név szerint is megnevez, hogy megköszönje nekik azt, hogy kiálltak az ukránok mellett.

- teszi hozzá Zelenszkij.

Százezrek menekülnek Ukrajnából

A háború kitörése óta folyamatosan menekülnek az emberek Ukrajnából. Az ENSZ szombat délelőtt azt közölte, hogy több mint 120 ezer ember menekült el Ukrajnából, és a számuk várhatóan növekedni fog - írja a Sky News. A legtöbben Moldovába, Lengyelországba, valamint Romániába, Szlovákiába és Magyarországra mennek.

Szombat éjféltől hajnali 7 óráig már több mint 20 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Szombat délután a lengyel belügyminiszter-helyettes már azt közölte, hogy

az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már százezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak pénteken 50 ezren keltek át a határon.

A Pawel Szefernaker által közölt adatokat Tomasz Praga tábornok, a lengyel határőrség főparancsnoka azzal egészítette ki, hogy szombat éjféltől hajnali 7 óráig már több mint 20 ezren érkeztek Ukrajnából.

A Medyka lengyel-ukrán határátkelőnél tartott sajtókonferencián Szefernaker, utalva az ukrán oldalon várakozók hosszú sorára, elmondta: megegyeztek az ukrán féllel arról, hogy az összes közös határátkelőhelyen a személygépkocsiknak szánt sávok egy részét a gyalogosok számára nyitják meg. Ezzel gyorsult a menekültek átjutása az ellenőrzésen,

Csak szombat hajnali 7 és 9 óra között mintegy 5 ezer ember kelt át így a határon.

A gyerekes nők gyorsított eljárásban mehetnek át a határátkelőkön - tette hozzá Szefernaker.

Szlovákiában rendkívüli állapot lépett életbe, mivel hatalmas torlódás alakult ki az orosz-ukrán háború elől menekülők miatt a határátkelő helyeken.

A szlovák kormány úgy fogalmazott, hogy a rendkívüli állapot kihirdetésének célja, hogy megfelelő feltételeket biztosítson a szükséges intézkedések meghozatalára, valamint azon rendkívüli események következményeinek kezelésére és enyhítésére, amelyet a Szlovákia területére tömegesen érkező külföldi személyek megjelenése okoz

Az államigazgatás központi szerveinek a civil lakosság védelmére irányuló intézkedéseket kell meghozniuk a Heger-kabinet állítása szerint.

Az Ukrajnából érkezők baráti helyre jönnek, Magyarországon barátok várják őket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor határszemlét tartott szombaton a magyar-ukrán határon Beregsurányban.

A miniszterelnök a határon kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a segítőkészség átlendíti a helyi önkormányzatokat és a hatóságokat a nehezén. Ahhoz képest mennyire komoly és háborús a helyzet, minden szervezetten és nyugalomban zajlik.

Közlése szerint

MAGYARORSZÁG BEENGED MINDENKIT, OLYANOKAT IS, AKIKNEK NINCS ÚTIOKMÁNYUK ÉS MEGFELELŐ SZŰRÉS UTÁN A HARMADIK ORSZÁGBÓL ÉRKEZŐKET SZINTÉN.

"Egyszóval a munka flottul megy, ami azonban nem szabad, hogy könnyelművé, vagy túlzottan optimistává tegyen bennünket, hiszen a neheze még hátra van. Ne felejtsük el, hogy itt a határ másik oldalán egy háború zajlik" - fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a legjobbakat mondhatja a magyarokról. A polgármesterek beszámolója alapján ugyanis a térségben élő emberek befogadóak, segítőkészek.

"Úgy látom van egy magyar-ukrán barátság az itt élők között, aminek most kézzel fogható előnyeit élvezik az ukránok" - fűzte hozzá.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Magyarország befogadja-e a katonai szolgálat elől menekülő ukrán férfiakat is, Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy aki Magyarország területére lép, a magyar joghatóság alá kerül, ezért mindenkinek segíteni fogunk.

A szabály az, hogy minden menekültet segíteni kell – mondta.