Gyerekotthonok pénzét sikkasztotta el egy intézményvezető Nógrád megyében

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönt kaphat az a 36 éves gyermekvédelmi intézményvezető, aki az általa vezetett intézményekben lakó fiatalok gondozására szánt pénzt magára költötte.
Vágólapra másolva!

A nevelőnő vezetőként dolgozott két Nógrád megyei gyerekotthonban, feladatai közé tartozott a gyerekek ellátását biztosító pénz kezelése is.

2018 márciusa és áprilisa között közel másfél millió forint volt rábízva, melyet a gyerekotthon működésének biztosítására kellett volna fordítania. A pénz nagy része bankszámlára érkezett, amelyről a nő

az általa kezelt bankkártyával közel 850.000 forintot vett fel, amit azonban nem a gyerekekre, hanem magára költött.

Emellett az is a nő feladata volt, hogy intézze azoknak a fiataloknak az utógondozásával járó pénzügyeket, akik nagykorúak lettek, így kikerültek a gyermekvédelem támogatásából. Ezáltal köteles volt havonta a fiataloknak járó juttatások egy részét személyi térítési díjként a gyermekvédelmi szakszolgálat felé befizetni.

2017-ben azonban öt fiatal esetében sem fizette be az előírt havi összeget az intézménynek, és a gyerekek felé sem számolt el vele, ehelyett magára költötte a pénzt, amivel a fiataloknak 150.000 forintos kárt okozott.

Az egyik utógondozott saját nevére szóló bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN kódot is a nő őrizte, amiről

2017 novembere és 2018 januárja között többször is vett fel pénzt, illetve több alkalommal fizetett is vele, ami által összesen 780.000 forintot költött el.

Forrás: Ügyészség

Az ügyészség a büntetlen előéletű nő ellen

sikkasztás miatt emelt vádat, és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását javasolta pártfogó felügyeletének elrendelésével, emellett az okozott kár visszafizettetését.

Amennyiben a nő beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 1 év 8 hónap, 5 évre felfüggesztett börtön kiszabását indítványozta.