A gyerekeknek joguk van egy apához és egy anyához

Happy family with a dog looking through the window at home. Young happy family and their dg relaxing by the window at home and looking through it.
Young happy family and their dg relaxing by the window at home and looking through it.
Vágólapra másolva!
A gyermekekre leselkedő egyik legnagyobb veszély, a házasság fogalmának az átértelmeződése –minderről Katy Faust beszélt az Origónak a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Budapest Summit nemzetközi konferencián. A Szemünk fényei – Miért van szükség globális gyermekjogi mozgalomra? - című könyv társszerzője szerint a gyerekeknek joguk van egy apához és egy anyához, és ezt a jogukat tiszteletben kell tartani.
Vágólapra másolva!

A gyermekeknek kell az elsőnek lennie minden párkapcsolatban, és nem szabad őket alárendelni semmilyen egyéb önző érdeknek – mondta Katy Faust az Origónak. A Szemünk fényei – Miért van szükség globális gyermekjogi mozgalomra? című könyv társszerzője arról is beszélt, hogy a gyerekeknek joguk van egy apához és egy anyához, és ezt a jogukat tiszteletben kell tartani. A szakértő szerint globális jelenséggé vált, hogy

Mindezt kiegészíti az is, hogy a mai technológiai fejlettség mellett sok esetben a gyerekek úgy is meg tudnak születni, hogy nincsen anyjuk, vagy apjuk. Éppen ezért van szükség egy globális gyermekjogi mozgalomra, aminek a legfőbb célja, hogy a gyermekeknek legyen joga egy anyához és egy apához – tette hozzá.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

Katy Faust szerint a gyermekekre leselkedő egyik legnagyobb veszély, a házasság fogalmának az átértelmeződése.

A gyerekek mindig szeretnének egy anyát és egy apát. A szakértő szerint óriási veszély rejlik abban is, hogy a gyermekek létrehozása egyre inkább technológiai kérdés lesz. Ez pedig egyre inkább egyfajta rabszolgakereskedelemmé alakítja a gyerekvállalást is – tette hozzá. Mindenki a legjobb és legegészségesebb opciót fogja majd választani, ha erre lesz elég pénze. A harmadik legnagyobb veszély pedig, a szülőség fogalmának az átértékelődése, mivel ez is szembemegy azon gyermeki joggal, miszerint egy anyára és apára van szüksége.

- mondta Katy Faust, hozzátéve: Ritka, egyben örvendetes, hogy Magyarországon ezt a kérdést proaktív módon kezelik, s a gyermekek védelmét törvényileg szabályozzák. – Európa-szerte az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét ratifikálták, mégis olyan jogszabályokat hoznak a nyugati világban, amelyek ezzel szembemennek. A gyermek jogai, érdekei helyett, a szülők piaci érdekeit tartják szem előtt. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyermekek jogait beleírjuk törvényeinkbe. A magyar kormány gyermekvédelmi törvényével száz százalékban egyetértek – hangsúlyozta Katy Faust.

Katy Faust: A helyesen értelmezett házasság az egészség, az oktatás és a jólét eredeti és legjobb intézménye Forrás: MCC

Az emberiség történelme során szinte minden kultúra és vallás elismerte: egy férfi és egy nő élethosszig tartó szövetsége a felnőtteknek, a gyerekeknek és a társadalomnak egyaránt hasznos.

A házasság intézménye kapcsán Katy Faust leszögezte: A házasság nemcsak a gyerekeknek tesz jót, hanem természetszerűen hatja át a család életét is.
– Huszonnégy éve élek házasságban, s tudom, hogy minden házasságnak vannak hullámvölgyei. De hiszem, hogy a boldogtalan házasság boldoggá tud változni, ha teszünk érte – mondta. A helyesen értelmezett házasság az egészség, az oktatás és a jólét eredeti és legjobb intézménye – különösen a gyerekek számára.

Tény, hogy a házasság kultúrája napjainkban hanyatlóban van. Ám egyre többen ismerik fel azt is, hogy ennek a hanyatlásnak a következményei társadalmunk legszegényebb, legkiszolgáltatottabb rétegeit érintik leginkább – és e rétegben a legsúlyosabban a gyerekeket.