Márki-Zay Péter a héják, a háborús uszítók álláspontját képviseli, amikor hazaárulásról beszél

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Harkov, rakétatámadás, lakóépület, rendőrség épülete
Firefighters work to contain a fire in the complex of buildings housing the Kharkiv regional SBU security service and the regional police, allegedly hit during recent shelling by Russia, in Kharkiv on March 2, 2022. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Márki-Zay olyat követel, amit még a nyugatiak sem. A hangzatos szavak ellenére a nyugatiak nem lövik lábon magukat, Márki-Zay viszont messzebb megy ebben is. Felelőtlen és kiszámíthatatlan figura – mondta el Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban. Az igazgató szerint Márki-Zay olyan követeléseket fogalmaz meg, amiket a héják, a háborús uszítók fogalmaznak meg. Próbálja a korábbi felelőtlen mondatairól elterelni a figyelmet, amivel egyébként háborúba sodorná Magyarországot. Gyurcsány Ferenc jelöltje a lakosság véleményének elsöprő többségével szembe akar menni, és ehhez keres új érveket - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter kedden az ATV-nek arról beszélt, hogy hazaárulás, ha Magyarország nem enged át fegyverszállítmányokat Ukrajnába. Mit gondol erről?

Márki-Zay továbbra is próbálja háborúba sodorni az országot. A Századvég múlt csütörtöki felmérése szerint

a válaszadók 77%-a nem akarja, hogy fegyvereket küldjünk Ukrajnába.

A magyarok több mint háromnegyede (77 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna Oroszország általi elfoglalása esetén hazánk mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön a térségbe, ezzel szemben 19 százalékuk helyeselné ezt a lépést Forrás: Századvég

Tehát

Gyurcsány Ferenc jelöltje a lakosság véleményének elsöprő többségével szembe akar menni, és ehhez keres új érveket.

Miért veszélyes, hogy Márki-Zay Péter hazaárulásról beszél?

Próbálja fokozni a helyzetet, erkölcsi nyomást akar kifejteni, és igyekszik tompítani azt, hogy háborúba akarja sodorni Magyarországot.

Továbbra is a miniszterelnököt támadja, mert az ő szövetségét az Orbán-ellenesség tartja egyben, ehhez keres most újabb érveket.

Kocsis-Cake Olivio, a Gyurcsány-lista jelöltje az ATV Start című műsorában azt mondta az orosz gázzal kapcsolatban, hogy: „ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni, mert addig lesz pénzük háborúzni, és lesz pénzük egy független országot megtámadni". Hogyan értékelhető ez a kijelentés?

A nyugati országok sem zárják el az orosz energiaimportot. Joe Biden az évértékelő beszédében nem jelentette be, hogy az Egyesült Államok lemondana az orosz olajimportról, hiszen az Egyesült Államok rengeteg orosz nyersolajat importál. Oroszország az Egyesült Államok második legnagyobb olajszállítója, és

a németek is csak felfüggesztették az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezését: tehát nem lemondtak róla, csak felfüggesztették.

Már így is 7 százalék az infláció az Egyesült Államokban, és ha lemondanának az amerikaiak az orosz nyersolajról, akkor az energiaárak tovább növekednének, amivel még nagyobbat buknának a novemberi választáson a demokraták. A németek azzal számolnak, hogy a konfliktus után esetleg újra tudják majd indítani az engedélyezési folyamatot. Ez alapján egyértelmű, hogy

a nyugati országok nem akarják lábon lőni magukat, viszont a magyar baloldal pápább akar lenni a pápánál. Márki-Zay olyat követel, amit még a nyugatiak sem.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint Márki-Zay olyan követeléseket fogalmaz meg, amiket a héják, a háborús uszítók fogalmaznak meg Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mi a legveszélyesebb a baloldal fokozódó kijelentései kapcsán?

A baloldal háborúpárti álláspontot képvisel.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Lengyelországban volt kedden, és ő is mérsékletre intett, miszerint

a NATO nem keveredhet bele ebbe a konfliktusba, nem szabad fegyvert szállítani, mert akkor Oroszországgal kerülünk háborúba.