Soltész Miklós: Felkészülten várjuk a menekülteket a magyar-ukrán határon

SOLTÉSZ Miklós; SZENTKIRÁLYI Alexandra, Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, sajtótájékoztató
Budapest, 2022. március 8. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a tanács ülése után a Miniszterelnökségen tartott sajtótájékoztatón 2022. március 8-án. A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy március 8-án reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Felkészülten várjuk a következő napokban az Ukrajnából várhatóan nagyobb létszámban elinduló menekülteket a magyar-ukrán határ mentén lévő segítségpontokon - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós Barabáson és Beregsurányban tett látogatását követően az MTI tudósítójának elmondta, a határon szolgáló rendvédelmisek és a segélyszervezetek munkatársainak tapasztalatai szerint az elmúlt napokban viszonylagos nyugalom volt a térségben, de a szomszédos országból érkező hírek szerint a következő napokban tömegek indulhatnak el Kárpátaljáról Magyarországra.
Az államtitkár megerősítette, az elmúlt napokban a menekülteket segítők pihentek, "szusszantak" egy kicsit, de ami továbbra is fontos, a segélyszervezetek rendezetten tudják fogadni és egyre több felszerelés segítségével tudják kiszolgálni az Ukrajnából érkezőket.

Soltész Miklós arról is beszámolt, hogy a segítségpontok megteltek az ország minden részéből elindított adományokkal.

Ezért arra kérik a segíteni akarókat, hogy az Aranyosapátiban kialakított központi raktárba juttassák el az elsősorban tartós élelmiszerből álló felajánlásaikat, amelyeket tartalékolnak vagy szükség szerint a segítségpontokra és Kárpátaljára szállítanak ki.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a tanács ülése után a Miniszterelnökségen tartott sajtótájékoztatón 2022. március 8-án. A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy március 8-án reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén Forrás: MTI/Balogh Zoltán


- tette hozzá az államtitkár.
A beregsurányi segítségpontot csütörtökön felkereste Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is, aki a tapasztalatairól szólva az újságíróknak elmondta, az érkezők ellátása olajozottan zajlik a segítségponton, a szeretetszolgálat munkatársai meleg ruhákkal, meleg étellel, szendvicsekkel és információkkal várják a menekülteket, a gyermekes családok számára babakocsikat és babahordozókat tudnak biztosítani.

- fogalmazott a köztársasági elnök felesége, megjegyezve, ezért nagyon fontos, hogy a Magyarországra érkezők számára pozitív legyen az első benyomás, valamint oldani tudják bennük a szakemberek a félelmet és a feszültséget.

Elmondta, a magyarokban nagy a segítőkészség és ez a mostani háborús konfliktusban sincs másképp.

- jegyezte meg.

- mondta Herczegh Anita.
Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának vezetője arról beszélt, a menekültek számára az ellátás mellett lelki elsősegélynyújtást is igénybe vehetnek a beregsurányi segítségponton, erre pedig a tapasztalatok szerint egyre nagyobb szükség van.

- tette hozzá.