Demeter Szilárd: Nem értik, nem élik

Demeter Szilárd író
Budapest, 2019. március 5. Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Véleménycikk.
Vágólapra másolva!

Már megint elbeszélnek a lényeg mellett. Nem értik.

Nincs külön vidék, külön Budapest. Egy magyar valóság van, és azt Közép-Európában éljük, ennek a középpontja Budapest. Ezt érti Orbán Viktor és a Fidesz, ezért nyert negyedjére is kétharmaddal. És igen, a magyar valóság részei a külhoni magyarok is, a diaszpóra is, ezt hívják nemzetnek.

Viselkedhetsz úgy Budapesten, mintha máshol élnél (bezzegBécsben, mondjuk), ettől még nem ott iszod a szójaláttét. Hát ezért nem értik. Fejben, szívben bezzegmáshol, oszt' amikor tétje van, a rögvaló egy szívlapáttal arcul csapja őket.

És csak néznek ki a fejükből, ezt így hogy. Bezzegmáshol nem így történt volna.

Miért nem születtem pár száz kilométerrel arrébb. Kádár népe álmodik, évtizedek óta máshol akarna születni. El kell innen menni. Oda, ahová születnem kellett volna, oda.

Amikor azt mondják, Budapest, Bécsre gondolnak. Amikor azt mondják, vidék, akkor is. Számukra ezért nincs vidék, és ezért nincs Budapest sincs.

Mert ha Budapesten élnének (fejben, főleg szívben), akkor értenék, hogy Budapest vidék nélkül nem létezik, Budapest a magyar valóság központja, nézz rá az Országházra, a Magyar Tudományos Akadémiára, nézegesd hosszan a Dunát József Attila lábaihoz kuporodva.

Nézz Szent István szemével, lásd egyben a Kárpát-medencét.

Lásd a lakóit, akik azt tudják mondani minden négyzetcentiméterére, hogy ez a szülőföldjük.

Anyaföldnek is szoktuk mondani. Ezt kellene megérteni.

És utána, de csak ezután adj tanácsot, hogyan kell megművelni.

Élj itt fejben, szívben.

Ez az otthonod, hazád, szülőfölded.

Ez vagy te.

Nézd meg magad. Olyan vagy, amilyen. Szerethető. Hát szeresd.