Elítélhetik a kamionost, aki miatt meghalt egy pályamunkás az M1-es autópályán

rendőrautó, csőben
Vágólapra másolva!
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt az 53 éves bolgár kamionsofőr ellen, aki tavaly októberében az M1-es autópályán egy pályamunkás halálát okozta.
Vágólapra másolva!

A vád szerint az 53 éves bolgár férfi tavaly októberében z M1-es autópályán Mosonmagyaróvár felé haladt a külső sávban 90 kilométer/órás sebességgel bolgár rendszámú kamionjával.

Előtte, az autópályán munkálatok folytak, melyet terelőnyíl, sebességkorlátozás, veszélyt jelző tábla és „előzni tilos" tábla is jelzett.

Ennek ellenére nem lassított, és sávot sem váltott.

Ezzel a kamionos halálos balesetet okozott.

Az ügyben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon indult nyomozás, amelyben megállapították

hogy a férfi 3 másodperc késéssel vette észre az előtte 14-16 kilométer/órás sebességgel haladó, úgynevezett „fedező járművet", mely a munkálatokat biztosította.

A kamion 80kilométer/órás sebességgel nekiütközött az előtte haladó teherautónak, amit 50-52 kilométer/órás sebességre felgyorsított, és nekicsapódott az előtte haladó kisteherautónak. Ennek a nyitott rakterén utazó,

bójákat felszedő, 45 éves férfi leesett, a mögötte haladó biztosító teherautó pedig ráborult.

A pályamunkás olyan súlyos megsérült, hogy a helyszínen meghalt. A balesetben súlyosan megsérült még a kisteherautó sofőrje és a bolgár kamionsofőr is, a biztosító jármű sofőrje pedig könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet.

A letartóztatott férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat az ügyészség.

Emellett az ügyészek kezdeményezték azt is, hogy tiltsák el a közúti járművek vezetésétől. Ha a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon bűnösnek találják, ezért a férfi akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.