Miért nem mondanak le a baloldali pártelnökök a hatalmas bukás ellenére sem?

Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes, Donáth Anna, Szabó Tímea
Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes, Donáth Anna, Szabó Tímea
Vágólapra másolva!
Csúfos vereséget szenvedett a baloldali koalíció, kérdés, hogy a pártelnökök vállalják-e a felelősséget azzal, hogy lemondanak. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján sokkal inkább úgy tűnik, hogy a pártelnökök szívesebben mutogatnak másra, mint hogy elismernék saját hibáikat.  
Vágólapra másolva!

Megsemmisült a Jobbik, Jakab Péter szerint minden rendben

Az egyik legnagyobb bukást a baloldali összefogás pártjai közül a Jobbik szenvedte el, amely egyetlen egyéni választókerületben sem tudott győzni, sőt, még azt a dunaújvárosi körzetet is sikerült elveszíteniük, amelyet négy éve még összefogás nélkül is megnyertek.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Jól látható, hogy Jakab bohóckodása nem tudta feledtetni a Jobbik szavazóival azt, hogy a párt lepaktált Gyurcsány Ferenccel és a baloldallal;

a Jobbik több százezer szavazót veszített el.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke ennek ellenére nem mond le, és Márki-Zay Pétert hibáztatja a bukásért. Úgy fogalmazott: Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket.

Ugyanakkor a parlamenti helyekből is jól látszik, hogy a Jobbik rengeteg szavazót vesztett. Míg 2018-ban még 26 képviselőt küldhettek az Országgyűlésbe, addig idén csupán 9 képviselőjük lesz.

Emiatt azonban úgy tűnik, hogy a Jobbik vezetősége és Jakab Péter sem vállalja a felelősséget, a Jobbik országos elnöksége már a választás másnapján azt közölte, hogy megerősítették az eddigi „néppárti politika” helyességét.

E mögül azonban éppen csak a nép hiányzik.

Az LMP-t a DK-nak kell „kisegítenie”, az MSZP teljesen jelentéktelenné vált

A baloldali összefogás nagy vesztese a Magyar Szocialista Párt is, amely a választási eredmények alapján tovább veszített jelentőségéből, a jelenleg 14 fős MSZP-frakció tovább zsugorodhat.

Kunhalmi Ágnes és Márki-Zay Péter Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bár Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV műsorában arról beszélt, az MSZP hálózata volt a gerince az ellenzéki kampánynak, mégis – még szerinte is – kudarc lett a választási eredmény. Vagyis,

az MSZP egyre jelentéktelenebb.

Ennek ellenére Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes nem mondanak le társelnöki posztjaikról.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy Tóth Bertalan szerint nem merült fel a hatpárti egyeztetéseken, hogy a pártelnökök közösen mondjanak le az eredmény miatt.

Nem tudna egyedül frakciót alakítani a választási eredmények alapján, így

az LMP-t a DK-nak kell „kisegítenie”, hogy önálló frakciója lehessen az újonnan megalakuló Országgyűlésben.

Úgy állapodtak meg ugyanis a DK-val, hogy Gyurcsány Ferenc pártja kisegíti az LMP-t, ha nem lenne elegendő képviselőjük a frakcióalakításhoz. Márpedig a négy képviselő nem elegendő.

A két társelnök - Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté - mégsem gondolkodik a lemondáson. Igaz, ez az ő esetükben valamennyire érthető, egy mára már mérhetetlen támogatottságú párttal - a baloldali háttérmutyinak köszönhetően - bejutottak a Parlamentbe.

Akik csak a saját érdekeiket nézték

A Momentumban már a baloldali kampány során történtek személyi változások, amikor Fekete-Győr András nagyon gyenge előválasztási szereplése után végül Donáth Anna vette át a pártelnöki tisztséget. Az EP-képviselő azonban egyik

legelső nyilatkozatában azonnal támadni kezdte Márki-Zay Pétert.

Már tavaly novemberben bírálta a baloldali jelöltet, sőt, az előválasztási cirkusz utáni időszakot is, kritizálva a hatpárti összefogást. Vagyis saját jelentőségüket és kompetenciájukat bizonygatva próbálta a Momentum – és a saját – érdekeit képviselni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A baloldali koalíció nyilvánvaló bukása után, a választás estéjén pedig álságos módon állt ki Márki-Zay Péter mellé a színpadra.

Annak ellenére, hogy Donáth elhitte, hogy alkalmas pártja vezetésére, és hogy hatékonyan tud részt venni a baloldal kampányában,

a baloldal az ő részvételével is megbukott.

Ennek ellenére nem mond le pártelnöki tisztségéről.

Karácsony Gergely főpolgármester az egyetlen, aki bejelentette, hogy nem vállalja tovább a Párbeszéd társelnöki tisztségét, maga helyett Tordai Bencét jelöli. Ez nem is csoda, hiszen

Karácsony már tavaly megfutamodott, amikor belement, hogy visszalépjen Márki-Zay javára.

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére a bukást látva azonnal hátba támadta Márki-Zay Pétert, akit még egy nappal korábban is a szövetségesének tartott. Őt hibáztatta a vereség miatt annak ellenére is, hogy

nyilvánvaló, hogy a Jobbik több százezer szavazója éppen miatta pártolt el az összefogástól, nem akarták elfogadni a Gyurcsány-Jakab paktumot. Vagyis Gyurcsány személyesen is felelős a baloldal hatalmas kudarcáért.

Látható tehát, hogy a baloldali pártok vezetői közül senki nem vállalja a felelősséget. Míg 2018-ban több pártvezető is lemondott a vereség után, a mai pártok vezetői inkább másra mutogatnak.