Szabálytalanság: sok helyen nem adták oda automatikusan a népszavazási szavazólapot - frissítve

Budapest, 2022. április 3. Szavazólapok az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Bár a szavazókörökben kötelesek lennének a választás lebonyolítói kérés nélkül átadni a népszavazási szavazólapot is, mégis az Origo több forrásból úgy értesült, hogy ez sok helyen egyáltalán nem volt egyértelmű. Volt olyan szavazókör, ahol csak kérésre adták oda. Ez nem felel meg a szabályoknak, mivel a népszavazási lapot is kérés nélkül kéne adniuk az állampolgároknak, akik ezt követően azt elfogadhatják vagy elutasíthatják. Időközben folyamatosan kaptuk a híreket az újabb és újabb szabálytalanságokról. A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük - hívta fel a Nemzeti Választási Iroda. 
Vágólapra másolva!

Az Origo több forrásból úgy értesült, és többen is jelezték kommentekben, hogy vannak helyek, ahol nem adták oda automatikusan a népszavazási lapot, hanem úgy indult, hogy "a népszavazási lapot is kéri?", vagy "ezt is kéri?" - és ha igennel válaszolnak, akkor adták át.

Forrás: Origo

A törvény szerint ez így nem szabályos, mivel automatikusan adniuk kellett volna ezeket az íveket a szavazatszámláló bizottságban ülőknek. Az állampolgárok ezt követően azt elfogadhatják vagy elutasíthatják.

A népszavazási íveket kötelesek kérés nélkül átadni a választóknak a bizottságok Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Frissítés:

Cikkünk megjelenése óta több megkeresést kaptunk az olvasóinktól, hogy a Sopron 31-es szavazókörben sem automatikusan, hanem csak kérdés után adták ki a népszavazási szavazólapot. Ugyanezt tapasztalták Vas megyében, Jákon, az 1-es számú szavazókörben és a budapesti 5. választókerület 6. sz. választókörében is olvasóink. Kállósemjénből is hasonló esetről számolt be az egyik olvasónk.

Budapest IX. kerület, 021. számú szavazókörből is hasonló hírt kaptunk, miszerint megkérdezték kérik-e a népszavazási szavazólapot. De ezt csinálták a VI. kerületben, a Vörösmarty utcai iskolában levő szavazókörben is.

Frissítés 2:

hívta fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap. Vasárnap több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás - az országgyűlési és a népszavazási - szavazólapját fel kívánják-e venni.

Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: