Mutatjuk az elmúlt négy év legjelentősebb döntéseit: ezekre épül a folytatás

Megalakul az új Országgyűlés, az új Országgyűlés alakuló ülése 2022.05.02. eskütétel
Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány az elmúlt négy évben számtalan olyan döntést hozott, amelyek rengeteget segítenek a különböző társadalmi rétegeknek, és a következő négy évben is velünk marad a pozitív hatásuk. A fiatalok, az idősek, a családosok, a vállalkozók, de sokan mások is léphettek előre minden évben legalább egyet - ahogy korábban a miniszterelnök fogalmazott. 
Vágólapra másolva!

2018. április 8-án megint kétharmados győzelmet aratott a Fidesz. Az országgyűlési választásokat követően május 10-én az Országgyűlés 134 igen és 28 nem szavazat mellett választotta miniszterelnökké Orbán Viktort. Áder János köztársasági elnök 2018. május 18-án nevezte ki a kormány minisztereit, akik még aznap letették a hivatali esküt.

Ennek a kormányzati ciklusnak rengeteg eredménye volt, ezek közül sorolunk fel néhány fontosat.

Babaváró támogatás

Azoknak a házaspároknak, akik családot terveznek alapítani, gyermekeket szeretnének, remek lehetőség a babaváró támogatás arra, hogy akár tízmillió forinttal növeljék az anyagi mozgásterüket. Amennyiben megszületnek a gyermekek, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem kell visszafizetni, tehát támogatássá alakulhat. A kölcsönt vér szerinti és örökbefogadott gyermekek után is lehet igényelni.

A támogatást 2019. július elseje óta több mint 130 ezren igényelték, és a már folyósított Babaváró támogatások összege meghaladta az 1000 milliárd forintot. Az eddig felvett Babaváró támogatás átlagosan 9,7 millió forintos segítséget jelent a családoknak.

Forrás: Shutterstock

A Babaváró támogatás maximum 10 millió Ft összegű kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, amelyet 2022. december 31-ig igényelhetnek a házaspárok.

A törlesztőrészlet legfeljebb havi 50 ezer Ft, a futamidő 5-20 év.

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva 5 éven belül megszületik az első gyermek, a kölcsön továbbra is – immár a teljes futamidő alatt – kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig 3 évre felfüggesztik. A második gyermek születésénél újabb 3 évig nem kell törleszteni, és a fennálló tartozás 30%-át is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a teljes fennmaradó összeget átvállalja az állam. A támogatás önerőként is beszámíttatható, ha új lakásba költözne a család, és ehhez jelzáloghitelt vesz fel, valamint hitelkiváltásra is felhasználható.

Forrás: 123rf

A SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ, 10 MILLIÓ FORINTOS HITELT AZONBAN CSAK EZ ÉV VÉGÉIG, DECEMBER 31-IG LEHET IGÉNYELNI, TEHÁT A TÁMOGATÁSOK BŐVÍTÉSÉRE VONATKOZÓ KORMÁNYZATI TERVEK JÓ ESÉLLYEL NEM HAGYNÁK ÉRINTETLENÜL.

Csok használt ingatlanra is

Már nem csak új építésű ingatlan és nagycsalád esetén lehet kiemelkedő, akár több tízmillió forintos támogatásokat igénybe venni – röviden ez a lényege az otthonteremtési program elmúlt évekbeli bővítéseinek.

A különféle támogatási formák segítségével ma már egy egygyermekes család is olyan nagyságrendű támogatással élhet használt lakás megvásárlásához, illetve rendbetételéhez, mint amit hat évvel ezelőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nagycsaládosoknak új lakás esetén járó 10 plusz 10 millió forintja jelentett.

A többgyermekesek összességében akár 30-40 millió forinttal is számolhatnak saját lakáscéljuk megvalósításához.

A hitelt, amelynek maximális futamideje 25 év, és a kamata legfeljebb három százalék, a két- és háromgyermekes családok is 10, illetve 15 millió forint erejéig igényelhetik.

Jelzáloghitelek elengedése

Azok a családok élhetnek a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, amelyek több gyermeket szeretnének és jelzáloghitel-tartozásuk van.

Forrás: Magyar Nemzet

Autóvásárlási kedvezmény

2019. július 1-je után a három- vagy többgyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok, illetve azok is igényelhetik, akiknél úton van a harmadik (ikrek esetén második, harmadik) gyermek.

Csak a családi pótlékra ténylegesen jogosító gyermekek száma vehető figyelembe a támogatásnál, így a felsőoktatási hallgatók már nem.

Falusi csok

A 2486 csökkenő lélekszámú, ötezer főnél kisebb településen a családok saját, meglévő ingatlan felújításához is igényelhetnek akár ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást, ehhez pedig 7,5 millió forintnyi kedvezményes hitelt. Ha a vásárlás mellett a család bővíti is vagy felújítja az ingatlant, összesen 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt kaphat.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa sajtótájékoztatót tart a Magyar Falu Program 2022-es pályázatairól Budapesten, 2022. január 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Középpontban a járványkezelés

Mindezek mellett a kormány tevékenysége a 2020 elején kirobbant koronavírus-világjárvány hatásainak a mérséklésével telt.

Ekkor született meg a bértámogatás rendszere, és a különféle kamatstopok és fizetési moratóriumok, valamint a beruházástámogatási programok.

Orbán Viktor korábbi bejelentése során mondta, hogy

ÚJ VÉDELMI VONALAT NYIT MEG A KORMÁNY AZ INFLÁCIÓ ELLEN: OKTÓBERI SZINTEN RÖGZÍTIK A JELZÁLOG FEDEZETŰ HITELEK KAMATAIT 2022. január 1-jei hatállyal. Ez a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályvesztéséig él, vagyis 2022 júniusáig.

Komoly támogatás az időseknek

Gulyás Gergely a Kormányinfón ismertette a kormány legújabb döntéseit. Bejelentette, hogy július elejétől 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz. Gulyás elmondta, a kormány szerint mielőbbi kompenzációra van szükség a nyugdíj terén, a jelenlegi prognózis szerint akár 8,9 százalékos infláció is lehet 2022-ben, ezért mielőbb indokolt a nyugdíjak emelése.

3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz június elejétől, mely visszamenőleg is jár majd, a megelőző hat hónapra járó emelést egy összegben fizetik majd ki.

Az elmúlt évek alatt több lépcsőben emelte a nyugdíjat a Fidesz-KDNP-kormány, ráadásul négy alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot az időseknek, valamint visszaadták a szocialista kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat is. A 13. havi nyugdíj kifizetését – ahogy a tavaly novemberi nyugdíjprémiumot is – a jó gazdasági teljesítmény tette lehetővé.

Forrás: Shutterstock

Minimálbér-emelés

2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedett a minimálbér, és 260 ezer forintra emelkedett a garantált bérminimum, az úgynevezett "szakmunkás minimálbér".

A gyermeket nevelők pedig visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. 2009-ben a minimálbér mindössze 71 500 forint, a szakmunkás minimálbér 87 000 forint volt. A Gyurcsány-Bajnai-korszakban, miközben a többi V4-es országban 30 százalékkal nőtt a minimálbér vásárlóereje, a magyar minimálbér vásárlóértéke 2%-kal csökkent.

2010 óta a minimálbér összege közel háromszorosára, a vásárlóértéke is közel kétszeresére nőtt.

A közfoglalkoztatási bér is jelentősen emelkedett januártól: 85 ezer forintról 100 ezer forintra nőtt. Ez megfelel annak a célkitűzésnek, hogy az ideális közfoglalkoztatási bérszint a minimálbér 50 százaléka. A kormány célja ugyanis az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munkalehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek.

Forrás: Shutterstock

Béremelések az egészségügyben

Átfogó béremelési programok keretében az ápolók bére újabb 21 százalékkal, és az orvosok bére átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett. A béremelés 85 ezer szakdolgozót és több mint 18 ezer orvost érint. Emellett a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozók béremelését is támogatja a kormány, amely 2010 óta több ütemben emelte az ápolók és az orvosok bérét;

az idei egészségügyi béremelésekre 257 milliárd forintot fordít.

Adómentesség a 25 év alatti fiataloknak

Segítve a fiatalok önálló életkezdését, bővítették a nekik szóló támogatások körét a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként.

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ez 22 százalékos pluszt jelent számukra a jövedelmükben. 280 ezer dolgozó fiatal számára évente mintegy félmillió forint többletbevételről beszélünk.

Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt.

A kedvezményt automatikusan érvényesítik, és a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ebben az esetben átlagosan havonta nyolcvan órát dolgozva 96 ezer forintot vihetnek haza, ami 14 ezer forinttal több, mint amit az adómentesség bevezetése előtt kaptak kézhez. Emellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető: ha a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, a házassági adókedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe.

A fiatalok szja-mentessége világszerte egyedülálló, Magyarországon kívül csak Lengyelország alkalmazza. Az intézkedéssel nő a családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgástere és a munkavállalási esélyeik is.

Forrás: Shutterstock

Otthonfelújítási támogatás

Népszerű a 2021. január elsejével elindított 3+3 millió forintos otthonfelújítási támogatás is, amelyről pedig Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár osztott meg adatokat. Ismertetése szerint az elmúlt egy évben csaknem 190 milliárd forintnyi igénylést adtak le a Magyar Államkincstárnak, számuk pedig már meghaladta a százezret.

Válság után háború

2022. február 24-én kitört az orosz-ukrán háború. Az Orbán-kormány - a baloldallal ellentétben - azonnal a béke pártjára állt, és biztosította, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, és a folyamatos energiaellátást is. Magyarország előre megy, nem hátra - ez a gondolat jelképezte az elmúlt 12 évet és a kampányt is, és mindezek eredményeként pedig 2022. április 3-án immár negyedszerre aratott kétharmados győzelmet a Fidesz.

A SIKERES VÁLSÁGKEZELÉS EREDMÉNYEKÉNT 2021-BEN 7,1 SZÁZALÉKKAL BŐVÜLT A MAGYAR GAZDASÁG. A KORMÁNY ARRA TÖREKSZIK, HOGY MINDEN OLYAN JUTTATÁS, AMELYET AZ EGYES TÁRSADALMI CSOPORTOK MEGKAPTAK, AZ MEG IS MARADJON.