Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ma kezdődik a CPAC, a világ legjelentősebb konzervatív konferenciája Magyarországon

Vágólapra másolva!
Története során először Európában, ráadásul Magyarországon rendezi meg az Amerikai Konzervatív Unió a CPAC-et (Conservative Political Action Conference), vagyis a Konzervatív Politikai Akciókonferenciát. A társrendező az Alapjogokért Központ. A kétnapos rendezvény ma kezdődik, a szervezők pedig meglepetés előadóval is készülnek. Bemutatjuk, hogy mi is a CPAC, mekkora a jelentősége és azt is, hogy kik lesznek majd az előadók a történelmi eseményen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök nyit meg.
Vágólapra másolva!

Történelmi jelentőségű, hogy a CPAC Magyarországra jön

A Konzervatív Politikai Akciókonferenciát (továbbiakban CPAC) 1974-ben indította útjára az Amerikai Konzervatív Unió, ezzel teljesen átformálta az amerikai politikát. Abban az évben Ronald Reagan még Kalifornia kormányzójaként szólalt fel a konferencián, és itt erősödött meg a "New Right" vagyis az új jobboldal mozgalom, amely hamarosan átvette a republikánus párt irányítását és egyenesen az elnöki székig juttatta Reagant.

Az Amerikai Konzervatív Unió szerint a CPAC küldetése, hogy a megrendezett konferenciák során a konzervatívokat olyan tudással és képességekkel vértezzék fel, amelyeknek köszönhetően sikeresebbek lehetnek.

A CPAC azóta is minden évben meghívja a konzervatív világ legnagyobb alakjait, hogy egy rendezvény során megoszthassák gondolataikat egymással.

A konferenciát most rendezik először Európában, és rendkívüli siker, hogy a helyszín Magyarország lesz. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Newsweekben publikált cikkében arról írt, hogy a konferenciasorozat magyar állomása jele annak, hogy az amerikai jobboldal egyre közelebb kerül a közép-európai társaihoz, és kialakulóban van egy olyan nemzetközi jobboldali összefogás, mely megkérdőjelezi a globális baloldal dominanciáját.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója Forrás: Origo

A főigazgató szerint az európai és az amerikai konzervatívok között sok ideig nagy volt az ideológiai távolság, ez a helyzet viszont megváltozott, amikor közös fenyegetések jelentek meg, méghozzá a modern identitáspolitika, a woke, a felsötétült progresszió, a kritikai fajelmélet és társaik. Ezek mind a nyugati civilizáció alappilléreinek lebontásával fenyegetnek, vagyis a hagyományos vallást, a nemzeti emlékezetet, a család intézményét és a történelmet támadják, valamint a szexuális erkölcs aláásására törekednek.

Szánthó szerint ezek a közös ellenségek azok, amelyeknek köszönhetően a két eltérő jobboldali hagyomány közeledni kezdett egymáshoz, ráadásul mindezt az Egyesült Államok kezdeményezi.

Szintén ki kell emelni azt is, hogy Orbán Viktor és nemzeti kormánya az elmúlt 12 évben a konzervatív ideológia legőszintébb képviselője volt nemcsak Európában, hanem az egész világon, tehát összességében egyáltalán nem meglepő, hogy a CPAC Magyarországot választotta első európai helyszínének.

A CPAC idei mottója: Isten, haza, család.

Ez a hármas jelszó képes leginkább kifejezni azt, amiben a konzervatívok hisznek, jelenleg pedig éppen ezek a hagyományos értékek vannak kitéve a legnagyobb támadásnak. Viszont éppen ezeknek a heves támadásoknak tudható be az is, hogy a konzervatív ideológiát képviselő emberek világszerte egyre inkább összefognak.

Donald Trump a CPAC egyik legfontosabb alakja és rendszeresen szólal fel a rendezvényen Forrás: AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és a CPAC egyik legjelentősebb alakja még márciusban közleményben támogatta Orbán Viktor miniszterelnököt a választások előtt. Akkor arról írt, hogy Orbán Viktor kemény, okos és szereti az országát, Magyarországnak pedig minden eddiginél nagyobb szüksége van most egy ilyen vezetőre.

Bemutatjuk a rendezvény legfontosabb szereplőit

Az Origo is megírta, hogy Orbán Viktor lesz a CPAC Hungary főszónoka. A magyar miniszterelnök mellett az előadók között szerepel Varga Judit igazságügyi miniszter, Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ főigazgatója, Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Azonban nem csak a magyar jobboldali politika és a kormány fontos szereplői adnak majd elő a CPAC-on, hanem számos külföldi szakember is jelen lesz. Előadást tart majd Dan Schneider, aki már közel öt éve az ACU ügyvezető igazgatója. Schneider a rendezvény rendszeres házigazdája, az ő nevéhez fűződik a CPAC 365 elindítása is, amely a konferencia más országokban történő rendezéséért felelős. Így jutott el a CPAC Japánba, Dél-Koreába, Ausztráliába, Brazíliába és most először Európába, Magyarországra is.

Schneider korábban dolgozott már Jim Ryun kansasi képviselő kabinetfőnökeként, George W. Bush kormányzatában, ahol Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumának helyettes államtitkáraként is tevékenykedett. Mielőtt az ACU-hoz csatlakozott öt éven keresztül egyedülálló pozíciót töltött be az amerikai törvényhozásban, személyesen választotta ki azt a 300 konzervatívot, akik még az Obama-kormányzat alatt a végrehajtó hatalom különböző kétpárti testületeiben és bizottságaiban dolgoztak.

A CPAC Hungary-n ott lesz Herbert Kickl is, aki az osztrák Szabadságpárt elnöke és frakcióvezetője. Ő korábban belügyminiszterként is dolgozott, az egyik legfontosabb célkitűzése pedig a tömeges migráció elleni harc. Kickl szerint az európai bevándorlási és menekültügyi szabályokat szigorítani kell, emellett pedig ellenzi az iszlamizációt is, amely egyre nagyobb problémát jelent Európában.

Jelen lesz a baloldal egyik ősellenségének számító Rick Santorum, aki 2012-ben és 2016-ban is indult az Egyesült Államok republikánus elnökjelöltségéért. 2012-ben az előválasztás során összességében 11 államban nyert, négymillió szavazatot gyűjtött be, így második helyen végzett az előválasztáson.

A rendezvényen előadást tart Matt Schlapp, az ACC elnöke, aki George W. Bush kormányzatában szolgált politikai igazgatóként, és az elnök és az alelnök tanácsadójaként. 2020-ban felemelte a hangját a Black Lives Matter nevű baloldali radikális mozgalommal szemben, amelynek tagjai erőszakhullámot idéztek elő az Egyesült Államokban.

Online csatlakozik a konferenciához Tucker Carlson, a Fox News sztárműsorvezetője, az amerikai jobboldali újságírás legfontosabb alakja. Az általa vezetett műsort, a Tucker Carlson Tonightot a Fox Newson átlagosan 4 millióan nézik esténként, ami egy politikai műsortól hatalmas szám. Carlson gyakran áll ki Magyarország és Orbán Viktor mellett is, aki még januárban kijelentette, hogy lenne mit tanulni tőlünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről