DatAdat-tömeges, -illegális üzenetküldés: Bajnai Gordon és a volt Gyurcsány-államtitkár, Gál J. Zoltán áll a botrány mögött - Márki-Zay Péter az ATV-ben szólta el magát

Bajnai Gordon, Bajnai beiktatása, beiktatás, 2009
Budapest, 2009. április 14. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt beszél az Országgyűlés ülésén. A parlament a nap folyamán dönt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök megválasztásáról. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter kedden az ATV műsorában szólta el magát, ezzel beismerve, hogy Bajnai Gordon és körének cége állt a március végi baloldali SMS-botrány mögött. A DatAdat hosszú ideig törvénytelen eszközökkel gyűjtött be adatokat javarészt a Facebook üzenetküldős alkalmazásának segítségével, ezeket az adatokat pedig Márki-Zay javára fel is használták a választási kampány során.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám cége, a DatAdat csúcstechnológiával segítette Márki-Zay Péter kampányát, ráadásul mindezt nagy valószínűséggel törvénytelen módon tették. Az is kiderült, hogy a DatAdat már tavaly ősszel, az előválasztás során is Márki-Zay mellett tette le a voksát.

Március 29-én kormánytagok, kormánytisztviselők és jobboldali újságírók is kaptak furcsa SMS-üzeneteket, amelyek - akkor még csak gyaníthatóan - a DatAdat illegális adatgyűjtését követően kerültek kézbesítésre.

Becslések szerint összesen kétmillió, választásra buzdító és kormányváltást sürgető üzenet került kézbesítésre.

Bajnai Gordon cége állt a SMS-botrány mögött Forrás: MTI/Kovács Attila

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az esettel kapcsolatban elmondta, hogy semmilyen szabálynak nem feleltek meg az üzenetek, ráadásul olyan panaszokat is kaptak, ahol a panaszos – csatolva az sms-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ.

Ezt követően gyorsan felmerült a gyanú azzal kapcsolatban, hogy Bajnai és körének cége a Facebook üzenetküldős alkalmazás segítségével gyűjtött be bizalmas információkat emberek százezreiről. Arról, hogy pontosan hogyan zajlott az adatgyűjtési folyamat, ITT írtunk részletesen.

Ugyan a baloldal sokáig tagadta, hogy Bajnaiéknak köze lenne az SMS-ek küldéséhez, viszont Márki-Zay Péter tegnap este az Egyenes Beszéd műsorban elszólta magát:

Márki-Zay Péter ezzel a kijelentésével beismerte, hogy a DatAdat az ő érdekében gyűjtött illegálisan adatokat, amelyeket ezt követően a kampányban fel is használtak. Ez egyben azt is bizonyítja, hogy Bajnai Gordon és köre álltak a márciusi SMS-botrány mögött, ők kézbesítettek több mint kétmillió üzenetet.