Megjelent Herzl Tivadar naplója magyar nyelven

Herzl Tivadar, Napló
Vágólapra másolva!
Megjelent Herzl Tivadar író, politikus, Izrael állam megálmodója és a politikai cionizmus atyja naplója. A most először magyar fordításban megjelent napló segíthet, hogy személye, gondolkodása és munkássága ismertebbé váljon a magyar közvélemény előtt - írja közleményében a XX. Század Intézet. Herzl Pesten született, tizennyolc éves koráig itt élt és tanult, élete végéig kiválóan beszélt magyarul. 1896-ban megírta A zsidó állam című művét, amivel elindította a politikai cionizmus mozgalmát. Az Intézet felveti, hogy joggal tehetjük fel a kérdést: mi az oka annak, hogy Herzl Tivadar ez idáig nem került a magyar közgondolkodás fókuszába, ahogy annak megvitatása sem történt meg, hogy szükséges-e, és amennyiben igen, akkor hol érdemes elhelyeznünk őt a magyar nemzeti panteonban? 
Vágólapra másolva!

A XX. Század Intézet azt írja közleményében, hogy a hidegháború és a kommunista egypártrendszer végét jelentő, 1989–90-es rendszerváltoztatás lehetőséget adott arra, hogy végre szabadon gondolkodhassunk és vitatkozhassunk Herzlről, szerepéről, mozgalmáról, kivételes teljesítményéről.

- írják, majd hozzáteszik, hogy Izrael államát a pesti Dohány utcában született Herzl Tivadar (1860–1904) álmodta meg. Annak a Deák téri evangélikus gimnáziumnak a tanulója volt, ahol még élénken élt Kossuth Lajos és a többi '48-as forradalmár emléke. Herzl az ő hatásukra vált a nemzeti gondolat elkötelezett hívévé. Zsidó volt és magyar. Újságíróként Párizsban dolgozott, és így testközelből élte meg a hírhedt Dreyfus-ügyet.

– olvasható a könyv fülszövegében.

Herzl Tivadar, a cionizmus atyja Forrás: XXI. Század Intézet

Cionizmus és Herzl

A könyv szerkesztője, Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója a kiadvány bevezető tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a Herzl nevével egybeforrt cionizmus megszületése pillanatától komoly ellenérzéseket váltott ki Magyarországon mind a hatalom, mind a zsidóság döntő többségének a részéről.

A magyar állam politikai érdekeivel ellentétes volt egy olyan zsidó állam megalapítása, ahova a zsidók kivándorolhattak volna, mert a zsidóság sikeresen integrálódott a magyarságba.

Az Intézet azt is kiemeli, hogy

Hiánypótló mű született

Herzl Tivadar naplójának magyar nyelvű kiadásával most egy régi mulasztást pótol a kötetet kiadó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. A napló két formában lát napvilágot: kézbe vehetnek az olvasók egy válogatás kötetet, amely a több ezer oldalnyi feljegyzésből született és elkészült egy e-könyv is, amelyben a napló teljes szövege és a bevezető tanulmány bővebb változata olvasható. A hiánypótló kiadvány megjelentetésének nem titkolt célja, hogy

Herzl a maga összetettségével és ellentmondásosságával együtt helyet kaphasson közbeszédünkben, és elkezdjünk eszmét cserélni arról, hogy mi az ő hozzáadott értéke nemzetünk számára

- zárják a közleményt.