A túl alacsony tesztoszteron szint növelése

Vágólapra másolva!
Mi a tesztoszteron és miért figyelj rá? Spoiler: fontos egészségügyi tényező. Ha a tesztoszteronról a nemi hormon, a férfiasság és a libidó szavak jutnak csak eszedbe, ezt a cikket mindenképpen el kell olvasnod. A tesztoszteron ennél ugyanis jóval több, ideje megismerned!
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Kezdjük az elején: mi is az a tesztoszteron tulajdonképpen?

A tesztoszteron nevű hormonnak valóban sok köze van a szexuális vágy serkentéséhez, az izgalom és a libidó fokozásához, ugyanúgy a férfiak, mint a nők számára. Azonban fontos leszögezni, hogy a tesztoszteronnak ezeken kívül köze van még a fájdalomreakcióinkhoz, az optimális csontsűrűségünkhöz és izomtömegünkhöz, felel a vörösvérsejtjeink megfelelő szintjéért, az alvási és viselkedési mintáinkért, valamint az energiaszintünkért egyaránt. Izgalmas, ugye?

Hogy miért van ennek jelentősége? Nos, a rossz hír az, hogy ennek a fontos hormonnak a szintje a korunk előrehaladtával természetes csökkenésnek indul. 30 éves korunk után, amikor általában a csökkenés elindul, szervezetünk egyre kevesebbet és kevesebbet termel belőle. A tesztoszteron szint növelése ezért kiemelt fontossággal bír.

Férfiak esetében sajnos az életkoruk mellett egyéb okok is meghúzódhatnak a háttérben. Tesztoszteron hiányt okozhat a herék működési zavara, ebben az esetben a herék nem tudnak megfelelő mennyiségű hormont termelni, de kialakulhat különböző gyógyszerek mellékhatásaként (mint pl. a Nizoral) és elégtelen májműködés esetében is (ez utóbbit elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás okozza). A férfi tesztoszteron szint növelése tehát kulcsfontosságú, akár korral, akár különböző betegségek okaival állunk szemben.

Az alacsony tesztoszteron szint jelei

Egy átlagos férfi szervezete naponta 4-15 mg tesztoszteron hormont termel. Szervezetünk többféle különböző tünettel jelzi számunkra, ha tesztoszteron termelésünk az egészséges szint alá csökkent. Ha az alábbiak közül több tünetet is észlelünk, elkezdhetünk gyanakodni az alacsony tesztoszteron szintre:

  • depresszió, jó közérzet csökkenése
  • hajhullás
  • izomgyengeség, erővesztés
  • törékenyebb csontozat
  • gyakori fáradtság
  • csökkent állóképesség
  • hízásra való nagyobb hajlam
  • nemi vágy csökkenése
  • meddőség kialakulása
  • férfiak esetében erekciós zavarok
  • cukorbetegség kialakulása

Nők esetében leggyakoribb tünet a krónikus fáradtság, a közérzet romlása, valamint a csökkent libidó. Hiába tekintjük a tesztoszteront a férfiak fő nemi hormonjának, a nők szervezete ugyanúgy termeli és számukra is fontos szerepet játszik, hogy megőrizzék egészségüket.

Sajnos, amint láthatod, a lista elég hosszú. Megijedni azért nem kell, egyik tünet sem feltétlenül tesztoszteronhiányt jelez, de ha fentiek közül több is jellemző ránk, érdemes foglalkozni a problémával. Ugyanis van megoldás, nem kell azonnal csüggedni.

Forrás: Shutterstock

Az alacsony tesztoszteron szint növelésének módszerei

A tesztoszteron pótlására két lehetőség közül választhatunk:

  • vagy kívülről, különböző készítmények segítségével viszünk be tesztoszteront szervezetünkbe;
  • vagy a herék működését serkentjük, hogy termeljenek többet belőle.

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres (lehetőség szerint napi) testmozgás, a pihentető alvás, és a stresszmentes életmódra való törekvés együttesen segítik a tesztoszteron normál termelési szintjének megtartását. Nézzük meg ezt kicsit bővebben!

Az alvás szerepe

Napi 7-8 óra alvás mindenképpen javasolt, mert ilyenkor fontos hormonális folyamatok mennek végbe szervezetedben, ilyenkor termelődik a tesztoszteron is. A tesztoszteron szint növelésében kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ezt máshonnan pótolni nem tudod.

A testedzés, mint tesztoszteron növelő aktivitás

A rendszeres súlyzós edzés jótékony hatással van a szervezeted tesztoszteron szintjére. Vigyázni kell azonban, ha túlzásba viszed, sajnos ellenkező hatást érhetsz el vele. Szakértők szerint egy átlagos férfi számára alkalmanként másfél órás edzés, hetente 3-4-szer a legideálisabb. Az is segít, ha ezeket az edzéseket az esti órákra időzíted, ugyanis a tesztoszteron szinted a nap folyamán csökken, így az éjszakai képződést segítheted elő vele.

Tipp: nem csak a súlyzós testedzés, de a gyakori szeretkezés is segíti a tesztoszteron termelődését!

Étkezés

Hogy nap mint nap milyen ételeket fogyasztasz, bizony jelentős hatással lehet szervezeted egészséges hormonszintjére, így a szervezetedben termelődő tesztoszteron mennyiségére is. Ha jobban odafigyelsz étkezésedre, már rengeteget tettél annak érdekében, hogy tesztoszteron szinted ne csökkenjen a normális szint alá. Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék bevitele szervezetedbe, ugyanis rendszeresen fehérjét és értékes telített zsírokat kell, hogy fogyassz az egészséged érdekében. Kutatások kimutatták, hogy a szénhidrátok is segítenek a megfelelő szint megtartását.

Mit érdemes enned? Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, és elsősorban megfelelő mennyiségű húst és tojást. Ezekben ugyanis a tesztoszteron termeléshez fontos aminosavak és telített zsírok találhatók. Ha megeszel napi fél kiló húst és 5 tojást, azzal ezeket a fontos elemeket biztosan pótolod.

Persze nem mindenki ekkora húsevő, nekik a zöldségek felé érdemes elindulniuk, ha a táplálkozásukról van szó. Az alacsony tesztoszteron szint növelésére legjobb a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó, ha a meglévő szintet szeretnéd tartani, akkor a káposztát, fokhagymát, avokádót és gránátalmát javasoljuk.

Forrás: Shutterstock

Káros hatások

A stresszről már szóltunk fentebb, de a dohányzás valamint a túlzott alkoholfogyasztás is rendkívül káros hatással van a tesztoszteron szintedre. Ezekről mindenképpen érdemes leszokni ahhoz, hogy hormontermelésed az egészséges szintre visszamehessen.

Egy pohár vörösbor még segíthet, sőt egészséges is lehet akár naponta meginni egy-egy pohárral, de nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása már a szervezeted gyulladásos reakcióit fokozza. Mondani sem kell, hogy ez milyen káros, nem csak a hormonháztartásodra, hanem az általános egészséged szempontjából is.