Fontos határidő közeleg, eddig újíthatja meg lejárt okmányait

kormányablak, okmányok, okmányiroda
Budapest, 2022. május 28. Ügyfél a kőbányai kormányablakban 2022. május 28-án. Hétvégi nyitvatartás segíti az okmánycserét a kormányablakokban június végéig a lejáró személyazonosító okmányok cseréje miatt. Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet idején automatikusan meghosszabbított személyazonosító okmány érvényessége lejár. A kormányablakok pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn zárva tartanak. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén is lehetőség lesz a lejárt személyi okmányok meghosszabbítására Budapest és Pest megye valamennyi kormányablakában, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között fogadja az érkezőket - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Már csak kevesebb mint két hét áll már csak rendelkezésre a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt, és június 30-ig automatikusan meghosszabbított személyazonosító okmányok cseréjére.

Hétvégén kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt

  • személyazonosító igazolvány,
  • vezetői engedély és
  • útlevél cseréjét lehet intézni a kormányzati ügyfélszolgálatokon.

Előzetes időpont foglalásra nincs szükség, akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot, ha a foglalható időpontok már beteltek.

Azt tanácsolták, hogy az indulás előtt az ügyfelek mindenképp ellenőrizzék az ügyfélszolgálatok nyitvatartását a kormányablakok weboldalán. Érdemes élni a hétvégi ügyintézés lehetőségével, mert az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a várakozási idő kevesebb mint fele a hétköznapinak.

Érdemes lesz most hétvégén elintézni a lejárt okmányok megújítását Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Miniszterelnökség azt kérte, senki se halassza az utolsó pillanatra okmányai megújítását, hiszen ezek a mindennapi élet számos területén elengedhetetlenül fontosak. A nyári szünet kezdetével különösen ajánlották, hogy mindenki ellenőrizze okmányai érvényességét, hiszen a lejárt okmányok egy külföldi vagy belföldi utazás során is komoly kellemetlenséget okozhatnak.

A közleményben arra is kitértek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet végével a június 1-jén vagy azután lejárt, illetve lejáró személyi okmányok csak a rajtuk feltüntetett dátumig érvényesek, így azok már most sem használhatóak. Akinek ilyen okmánya van, azoknak azt javasolták, hogy mielőbb keressenek fel egy kormányablakot.